Plán A, Plán B Tlačiť E-mail
Napísal Pavel Mokráň   
31. 03. 2012

Plán A, Plán B

Rozdával Sever, Sever-Juh v druhej hre, turnaj párov Výnos – kárová osmička

Východ je presvedčený, že záväzok obrana porazí, ale dva šikény vám dávajú pekné možnosti.

Plán A: Prebíjanie do kríža (Cross-rufing). Ak uplatníte separátne svojich 9 tromfov, chýba vám len 1 zdvih na splnenie. Ten musíte získať v trefoch.

Aké sú riziká tohto plánu? Prebíjanie prvých dvoch srdcí na stole malými tromfami a prebíjanie prvých troch kár v ruke malými tromfami, súper s krátkosťou v danej farbe môže nadbiť pikovou deviatkou alebo desiatkou. Hlavné riziko: Súper, ktorý vezme zdvih trefovým esom, vráti tromf a tým vám vezme jeden tromfový zdvih. Na krížové šnapy by to už nešlo, museli by ste hneď prejsť na Plán B.

Prvý zdvih šnapujete v ruke a zahráte - trefového dolníka. U Západu tým (dúfajme) vzbudíte dojem, že chcete impasovať dámu. Keďže on trefovú dámu nemá, dáva malú a váš trefový dolník drží zdvih! To je všetko, čo ste potrebovali ku krížovým šnapom.

Šnapujete srdce na stole, vynesiete zo stola káro a šnapnete ho v ruke. Vynesiete druhé srdce a šnapnete ho na stole, zo stola vynesiete tretie káro a šnapnete ho v ruke. Západ pridal káro a záväzok máte vo vrecku, lebo už budete šnapovať len vysokými tromfami, súperi nemôžu nadšnapnúť.

Riziko nadšnapnutia bolo veľmi mizivé. Ak by mal Východ srdcový singl, Západ by mal šesť srdcí minimálne s dvomi top-honérmi. Ak by to bolo tak, asi by po kontre na 1 káro nepasoval.

Ak by mal Západ len dubla káro (a k tomu aspoň deviatku alebo desiatku v pikoch), Východ by mal kárový 7-list. Jeho prvá kontra svedčí skorej o pravidelnej rozlohe so 4-listom srdcovým, než o károvom 7-liste.

Predpokladajme, že Západ vezme trefového dolníka esom a zahrá pik. Takéhoto hráča by asi hneď brala niektorá z Légií.

NASTUPUJE PLÁN B

Viete povedať niečo o pláne B? Porozmýšľajte.

Plán B by sa dal nazvať Obrátený stôl (Dummy reversal). Teda tromfy v ruke použijete na šnapovanie kár stola. Na stole si vypracujete trefovú farbu. Má však niekoľko háčikov. Potrebujete, aby sa tromfy delili u súperov 2-2, alebo aby sa trefy delili 3-3.

Tretí zdvih beriete v ruke pikovým dolníkom a odohrávate si trefovú dámu. Vynášate malý pik k dáme stola, nepríjemná správa ja, že Západ odhadzuje káro. Teraz vám už pomôže len rozdelenie trefov 3-3. Hráte trefového kráľa a Západ dlho uvažuje, či má šnapnúť pikovou desiatkou alebo nie, nakoniec šnapuje a vy už viete, že napriek snahe tento záväzok splniť nešlo.

CELÉ ROZDANIE:


 

Nemáte oprávnenie pridať komentár.