Kedy by to išlo? Tlačiť E-mail
Napísal Pavel Mokráň   
25. 03. 2012

Kedy by to išlo?

Rozdával Juh, Sever-Juh v druhej hre Výnos – trefový kráľ

Licitácia: Otvorenie 2 kára je "Multi" - slabé otvorenie s drahým šesťlistom. Partnerove 2 bez tromfov je forsing do hry. Odpovedáte 3 kára, čo značí pikový 6-list a vedľajší singl v nedefinovanej farbe. Partner použil najprv dva cue-bidy, napokon sa opýtal na esá a "dotlačil" vás do šiestich pikov.

Vyneseného trefového kráľa šnapujete, ale čo ďalej?

Pozeráte sa na množstvo stratových kariet v ruke. Nemáte dosť pikov na stole na ich šnapovanie.

MUSÍTE SI DEFINOVAŤ PREDPOKLADY SPLNENIA A PODĽA TOHO HRAŤ

Je vám jasné, že sa to dá splniť len ak si na srdcia stola odhádžete stratové karty z ruky. Začnime teda srdcami. Ak budú srdcia u súperov rozdelené 4-0, nie sú žiadne šance. Ak budú 2-2, nemáte problémy. Uvažujme teda rozdelenie 3-1. Srdcia si budete musieť vypracovať. Našťastie máte v ruke dosť vysokých tromfov.

Ak si takto vypracujete srdcia, na stôl sa dostanete len pikami, preto potrebujete, aby sa piky delili u súperov 2-2.

Šanca rozdelenia 4 chýbajúcich kariet v jednej farbe u súperov 2-2 je 52%, ale vy máte dve farby, v ktorých vám chýbajú štyri karty. Jedna sa možno bude deliť 2-2 a druhá asi 3-1. Na ktorú farbu vsadíte?

Ak ste vsadili na to, že srdcia sa delia 3-1 a piky 2-2, zahráte srdcové eso a potom si malé srdce šnapnete v ruke pikovou desiatkou. Tak toto vyšlo, lebo Západ zahodil tref.

Teraz už len aby bol splnený druhý predpoklad. Hráte pik ku kráľovi a potom pikovú dámu - obidvaja súperi pridávajú. Bingo!

Na srdcia zahodíte všetky stratové karty z ruky a plníte s nadzdvihom.

CELÉ ROZDANIE:

Samozrejme, ak by sa ukázalo, že piky sa delia 3-1, pri tomto spôsobe zohrávky nesplníte. Keď by sa aj srdcia delili 3-1, nešlo to splniť. Bolo by vám však ľúto, ak by sa ukázalo, že sa srdcia delili 2-2, alebo by vypadla singl srdcová dáma. Žiaľ, niekedy je to tak, že sa musíte rozhodnúť pre jeden spôsob zohrávky a už niet návratu ...


 

Nemáte oprávnenie pridať komentár.