Zápis zo zasadania P-SBZ zo dňa 22.2.2012 Tlačiť E-mail
Napísal Peter Belčák   
29. 02. 2012
1) nepredlozene,

Zápis zo schôdze Predsedníctva SBZ

 

Miesto:             Bratislava, Michalovce, Nové Zámky

Dátum:             streda, 22. februára 2012

Prítomní:          P. Belčák (PB), G. Hinďoš (GH), P. Dubnický (PD), E. Velecký (EV)

Neprítomný      V. Belčák (VB)

 

Program:

 

1/ Kontrola úloh z minulej schôdze

2/ Informácia o stretnutí funkcionárov národných zväzov s EBL v Budapešti

3/ Dotácia z prostriedkov Ministerstva školstva na rok 2012, zmluva s MŠVVaŠ

4/ Bridžová liga 2012

5/ Diskusia

 

Závery:

 

Na úvod PB ospravedlnil VB, ktorý sa nemohol na schôdzi zúčastniť.

 

1a/ od Satelu nám ešte neprišla ponuka na služby, GH bude urgovať, aby sme v čo najkratšom čase mali potvrdené nielen termín, ale aj ostatné podmienky.

1b/ EV informoval P-SBZ, že nestihne v pôvodnom termíne pripraviť návrh súťažného poriadku SBZ. Ďalej predložil P-SBZ návrh na ukončenie svojej práce na tvorbe tohto poriadku z osobných dôvodov, čo bolo vzaté na vedomie. K vytvoreniu tohto dokumentu bude potrebné vytvoriť odbornú skupinu, a to i za účasti zástupcov klubov.

 

2/ Stretnutia v Budapešti sa za SBZ zúčastnil iba PB, PD sa z dôvodu náhleho ochorenia na poslednú chvíľu ospravedlnil. PB informoval o organizácii stretnutia, o účastníkoch (v Budapešti boli prítomní zástupcovia aj z ďalších krajín než je uvedené na stránke EBL, napr. z DK alebo SF), o zaujímavých prezentáciách (napr. o systéme vzdelávania školskej mládeže v Izraeli), o diskusiách v menších skupinkách a o absolvovaných neformálnych dvoj- a viacstranných stretnutiach.

 

3/ SBZ dostane aj v roku 2012 dotáciu zo štátneho rozpočtu. Výška tejto dotácie je podstatne nižšia než sme dostali v minulom roku. Následne športové zväzy pobúrene reagovali na návrhy zmlúv, ktoré máme podpísať s Ministerstvom školstva. V prípade SBZ sa zmluva rozrástla z necelých 4 strán na 14 (!! štrnásť !!), väčšina nových vecí sú povinnosti zväzov (pri evidovaní, pravidelnom hlásení, administratíve všetkého, čo sa môže týkať účelu, na ktoré zväz dotáciu využije). KŠZ operatívne zvolala na 30.1. stretnutie zástupcov športových zväzov s riaditeľom Sekcie štátnej starostlivosti o šport, ktoré skončilo bez akéhokoľvek ústupku, t.j. buď zväz podpíše zmluvu v navrhovanom znení a peniaze mu budú poukázané alebo nepodpíše a o prostriedky od štátu príde.

Vo všeobecnosti sa dá konštatovať, že Ministerstvo školstva nezastupuje športovú a športovania chtivú obec, je to skôr naopak. Zvyšuje pomer administratívnej práce na úkor práce pre rozvoj príslušného športového odvetvia. Dôkazom toho je aj návrh financovania športových odvetví na budúce roky na základe pochybne zisťovanej popularity, čo len zakrýva nahrávanie niekoľkým mediálne atraktívnejším športom (napr. otváranie malých futbalových ihrísk, pretŕčanie sa v čestných lóžach počas medzištátnych zápasov, výstavba národných štadiónov, atď.),  ktoré si v iných krajinách dokážu poradiť bez podpory zo štátneho rozpočtu. Pochopiteľne sa to robí na úkor malých a v mnohých prípadoch materiálovo podstatne náročnejších športov.

 

4/ Všetkých 8 družstiev, ktoré mali licenciu na účasť v prvej lige v roku 2012, sa do tejto súťaže aj prihlásilo. PB a PD podali informáciu o stave zabezpečenia jarného sústredenia v BA. Tieto budú v krátkom čase zverejnené na stránke SBZ.

Do druhej ligy sa v západnej konferencii prihlásili tri družstvá a vo východnej konferencii sedem družstiev. P-SBZ prediskutovalo podnet Ľuda Faltusa a rozhodlo, že (a) pre tento ročník sa už propozície meniť nebudú a (b) poverí koordinátora ligy, aby pre budúce roky pripravil do propozícií postup pre prípad výrazne asymetrického počtu prihlásených druholigových družstiev v jednotlivých konferenciách.

 

5/ P-SBZ chce pripraviť vzorovú konvenčnú kartu v slovenskom a anglickom jazyku a poverilo EV, aby zverejnil výzvu na preklad vzorovej konvenčnej karty používanej v Rakúsku. Táto konvenčná karta je úspornejšia a počítame s tým, že po jej odsúhlasení sa stane oficiálnou konvenčnou kartou používanou na súťažiach organizovaných SBZ a zároveň P-SBZ odporučí, aby bola používaná aj na súťažiach organizovaných klubmi.

 

PB poďakoval ostatným členom za účasť a schôdzu ukončil.

 

 

V Bratislave, 27. februára 2012


 

Nemáte oprávnenie pridať komentár.