S kým bankujete? Tlačiť E-mail
Napísal Pavel Mokráň   
03. 02. 2012

S kým bankujete?

Rozdával Východ, obidve strany v druhej hre Výnos – kárový kráľ

Západ vyniesol kárového kráľa. Aj keď sa na stole objavilo kárové eso, hlavný hráč prvý zdvih prepustil. Západ pokračoval trefovým esom a dvojkou trefovou. Vášho dolníka vzal Juh kráľom.

Hlavný hráč sa pustil do tromfovania, zo stola hral postupne pikové eso, kráľa a šestku, na prvé dva piky od Západu vypadla deviatka a dolhík. Tretí pikový zdvih beriete dámou a Západ pridáva srdcovú osmičku.

Teraz nastala vaša hviezdna chvíla - od vášho zahrania závisí, či záväzok porazíte, alebo nie. S kým hráte, so Západom alebo s osou Sever-Juh? Ako budete pokračovať?

Náš Východ sa zrejme práve zobudil a "čumel" na svoj zdvih ako vyoraná myš. Asi považoval srdcovú osmičku partnera za náznak, že má zahrať srdce a pokračoval srdcovou deviatkou.

BANKUJE S NEPRIATEĽOM

Hlavný hráč sa potom mohol blysnúť skvízovaním Západu. Koho iného by vlastne mohol skvízovať, keď Západ má všetko a Východ skoro nič.

Západ vzal zdvih srdcovým esom a vrátil srdcovú trojku ku kráľovi na stole. Piková osmička vzala Východu poslednú nádej - pikovú sedmičku, Juh a Západ zahodili malé kára.

Na trefovú dámu Západ zahodil srdcovú sedmičku, ale na ďalší tref už musel zahodiť buď srdcovú dámu, alebo káro z dubla Q-10, v každom prípade už zvyšok berie hlavný hráč.

Východ si mal hneď v druhom zdvihu položiť otázku - Prečo Ju nehrá ďalej kára? Ak by mal sled KQJ, asi by pokračoval károvou dámou. Keďže nepokračoval, zrejme mal K-Q-10 a pokračovaním kár by zadal zdvih. Preto po zdvihu na pikovú dámu Východ má zahrať káro.

Je síce pravda, že ani zahratie pika či trefa nie je zlé, iba zahratie srdca núti Západ zobrať srdcový zdvih a dostať sa do nepríjemnej skvízovej situácie.

Je to pravda? Alebo sa môže Západ zachrániť od skvízu tým, že nenasadí srdcové eso ale dámu, aby hlavný hráč dostal svoj srdcový zdvih predčasne? S kým bankuje Západ?

CELÉ ROZDANIE:

Západu nepomôže ani nezobranie srdcového esa. Na pikovú osmičku a na dva trefy zahodí malé srdcia a malé káro. V trojkartovej koncovke mu zostane srdcové eso a kárové Q-10. Juh ho vpustí srdcovým esom a úbohý Západ bude musieť hrať káro, pričom Sever má A-9 a Juh J-x, takže zoberie obidva kárové zdvihy.


 

Nemáte oprávnenie pridať komentár.