Dlhá farba varuje Tlačiť E-mail
Napísal Pavel Mokráň   
20. 11. 2011

Dlhá farba varuje

Rozdával Východ, Východ-Západ v druhej hre Výnos – trefová štvorka

Ako sa rozdanie hralo: Východ vzal prvý zdvih trefovým esom a vrátil tromf. Neskoršie vysvetľoval partnerovi, že hral do slabosti stola.

Východ nedocenil význam dlhej károvej farby stola. Juh stiahol v dvoch kolách tromfy a hral kára, kým Východ nevzal esom.

Vtedy už neexistoval spôsob, ako zabrániť hlavnému hráčovi v zahodení dvoch sŕdc z ruky na kára stola. Východ dostal len tri esá a Juh splnil záväzok.

Vidíte možnosť, ako mohol a mal Východ poraziť záväzok?

Akú kartu by musel mať Západ, aby sa záväzok dal poraziť? Jediný honér mimo tromfov, ktorý nevidíte je srdcový dolník. Čo ak ho má partner?

TREBA ZAČAŤ VČAS

Východ by mal hneď vidieť nebezpečenstvo dlhých kár. Môže očakávať, že získa tri zdvihy na svoje esá, ale to na porazenie záväzku nestačí. Možno, že Západ má tromfový zdvih, ale to je málo pravdepodobné. Preto je potrebné, aby sa obrana pokúsila o dva srdcové zdvihy namiesto jedného.

Po získaní prvého zdvihu trefovým esom by mal Východ zahrať srdcové eso a potom malé srdce. Západ zahrá srdcového dolníka, aby vyhnal srdcového kráľa stola. Východ neskôr zoberie zdvih károvým esom a porazí záväzok odohraním srdcovej dámy.

Východ by mohol ticho sedieť a čakať na svoje zdvihy, ak by na stole boli len tri alebo štyri kára. Pri takých dlhých a vysokých kárach stola, Východ musí zabojovať o svoje zdvihy skorej, než sa vyparia.

CELÉ ROZDANIE:



 

Nemáte oprávnenie pridať komentár.