Pravidlá majú výnimky Tlačiť E-mail
Napísal Pavel Mokráň   
20. 11. 2011

Pravidlá majú výnimky

Rozdával Juh, obidve strany v druhej hre Výnos – srdcová štvorka

Západ vyniesol srdcovú štvorku a hlavný hráč pridal zo stola dolníka. Dodržíte pravidlo "tretí dáva vysokú" a pokryjete dolníka dámou?

Ak to urobíte, Juh zoberie zdvih kráľom a teraz bude mať v srdciach druhú zádrž. Ak sa neskoršie budú hrať srdcia, Juh zoberie druhý srdcový zdvih desiatkou v ruke alebo deviatkou na stole.

Juh si bude môcť dovoliť zahrať kárový impas. Zoberiete zdvih kráľom a ak budete pokračovať srdcami, Juh urobí druhý srdcový zdvih a záväzok splní tak, že vezme ešte tri piky, tri kára a jeden tref.

SKÚSTE AKO TO IDE PRI PORUŠENÍ PRAVIDLA

Porušením spomínaného pravidla v prvom zdvihu môžete záväzok poraziť. Stačí zahrať do prvého zdvihu namiesto dámy osmičku.

Výnos je jasne štvrtá zhora zo štvorkartovej farby. Vynesená bola srdcová štvorka, na stole vidíte dvojku a vy máte trojku, takže Západ nemá menšie srdce než vynesená štvorka. Západ by neniesol malé srdce z AKxx.

Juh má teda v srdciach A-x alebo K-x. Ak by nemal v ruke desiatku, určite by zo stola zahral deviatku. Mali by ste teda dešifrovať, čo sa skrýva za pridaním dolníka zo stola.

Ak si srdcovú dámu ponecháte, dostanete na ňu neskoršie zdvih. Ak má Juh v srdciach K-10, obrana získa tri srdcové zdvihy a dvoch svojich kráľov a záväzok porazí.

Každý bridžista pozná pravidlo "tretí dáva najvyššiu". Toto je prípad, keď môžete získať práve porušením tohto pravidla.

CELÉ ROZDANIE:



 

Nemáte oprávnenie pridať komentár.