Tromfová paráda Tlačiť E-mail
Napísal Pavel Mokráň   
30. 10. 2011

Tromfová paráda

Rozdával Západ, Sever-Juh v druhej hre Výnos – pikový kráľ

Partner v prvom kole pasoval po súperovom otvorení, potom však zvýšil vašu farbu a keď súperi chceli hrať 3 piky, dorazil na celú hru. Pohľad na stôl vám hovorí, že máte na výdaj jeden tref a dve kára, takže záväzok vyzerá sľubne.

Nemáte dôvod odkladať tromfovanie, prechádzate srdcovým kráľom na stôl a vynášate zo stola malé srdce. Východ dáva päťku, beriete zdvih esom, ale Západ odhadzuje pikovú štvorku.

Ak by ste teraz zahrali ešte srdcovú dámu, zostane Východu vysoký srdcový dolník, čo by znamenalo porazenie záväzku.

AKÚ MÁTE ŠANCU A AKO BUDETE POKRAČOVAŤ?

Predtým, než budete čítať ďalej, povedzte si, ako by ste pokračovali vy.

Správne, vaša šanca je v tom, že v dvanástom zdvihu bude Východ pridávať srdce ako prvý, takže jeho srdcové J-6 bude pred vašimi srdcami Q-9.

Vy však máte v ruke ešte štyri srdcia: Q-9-8-3. Aby ste dosiahli žiaducu pozíciu, musíte sa dvoch sŕdc "zbaviť". Ide to jednoducho, šnapovaním pikov stola tromfami v ruke.

Preto v štvrtom zdvihu hráte z ruky malý tref, Západ naskakuje esom a v piatom zdvihu vynáša trefovú dvojku. Beriete na stole dámou a pristupujete k skracovaniu tromfov v ruke - vynášate zo stola pik a šnapujete ho v ruke tromfom.

Prechádzate na stôl trefovým kráľom a šnapujete v ruke ďalší pik vynesený zo stola. Dosiahli ste to, že vám v ruke zostala v srdciach "vidlička" Q-9.

Hráte káro k esu stola a vraciate káro. Zdvih berie Západ a môže si odtiahnuť ešte druhý kárový zdvih, ale v dvanástom zdvihu vaša srdcová vidlička vychytá srdcové J-6 Východu.

Toto zahranie má viac názvov, ako je "tromfová paráda", alebo "end play". Je to situácia, že impasujete tromfy, aj keď na stole už nemáte žiadny tromf.

CELÉ ROZDANIE:


 

Nemáte oprávnenie pridať komentár.