Výsledky majstrovstiev sveta 2011 Tlačiť E-mail
Napísal Edo Velecký   
29. 10. 2011
V holandskom Velhovene 29.10. 2011 skončili 40-te majstrovstvá sveta. V jednotlivých kategóriach vyhrali:
Niekoľko ďalších informácií. Favorizovaní Taliani vypadli v BB v semifinále s Holndskom, keď o ich vyradení rozhodla posledná šesťnástka. Indonézia bola prekvapením vo VC, ale vo finále im už došli sily a tak Francúzsko zaznamenalo v tejto súťaži double. Prekvapením je výhra francúzskeho družstva v súťaži seniorov. Družstvo bolo zložené z menej známych hráčov a napríklad do finále postúpilo po výhre nad Poľskom, ktorú si zaistilo v poslednom rozdaní (pred ním prehrávali o 5,7 imp a v tomto rozdaní získali potrebných 6 impov). Inou zaujímavosťou je skutočnosť, že obe družstvá USA1, ktoré bojovali o tretie miesto v BB a OC, svoje súboje vysoko prehrali a tak USA ziskali  len dve medaily vďaka družstvám USA2. Či sa to v budúcnosti prejaví na obmedzení počtu európskych družstiev v takýchto súťažiach, je ťažké predpovedať, ale pokusy v tomto smere možno očakávať.
 
Najväčším prekvapením bola súťaž nadnárodných družstiev, kde sa zúčastnil rekordný počet 154 družstiev a organizátori aj z tohto dôvodu zmenili pôvodný rozpis súťaže tak, že do KO bojov postupovalo miesto pôvodne oznámených 8 družstiev až 16 družstiev. Toto v zásade logické rozhodnutie vzbudilo isté rozpaky, lebo nebolo urobené pred začatím súťaže, ale až v jej tretí deň, čím dali opornú pôdu zlým jazykom, že ide o ústupok niektorým silným družstvám z výraznou sponzorskou podporou. Tak či onak, tieto družstvá aj tak nepostúpili do ďalších bojov alebo sa so súťažou aj po postupe pomerne rýchlo rozlúčili. Vo finále potom izraelskí juniorskí víťazi z Albeny (vekový priemer cca 23 rokov) porazili len o čosi starších protinožcov (vekový priemer cca 28 rokov) a tak potvrdili prognózy, ze z nich možno vyrastie jedno z najsilnejších družstiev bridžovej histórie.

Z hľadiska kibicov a spravodajstva z MS priniesli hry viaceré novinky. Mohli sme sledovať aj zvukové komentáre na BBO alebo video spravodajstvo z vugraphu priamo z Veldhovenu. Rovnakou novinkou boli oproti minulosti aj rôzne video reportáže a rozhovory s priamymi účastníkmi na viacerých weboch. Čo sa nezmenilo? Zostali otravné výpadky BBO,  samozrejme ako naschvál práve na tých stoloch, ktoré boli najzaujímavejšie a najsledovanejšie. Prečo sa nedarí vyriešiť usporiadateľom tento problém zlej internetovej konektivity je naozaj záhadou. Možno nabudúce, možno o 2 roky. Z indonézskeho Bali.


 

Nemáte oprávnenie pridať komentár.