Družstvá a páry (zač.) Tlačiť E-mail
Napísal Pavel Mokráň   
09. 10. 2011

Družstvá a páry (zač.)

Rozdával Juh, Sever-Juh v druhej hre, párový turnaj Výnos – piková päťka

Ako sa rozdanie hralo: Západ vyniesol tromfovú päťku, hlavný hráč vzal zdvih v ruke deviatkou, zahral ešte dvakrát tromfy, ktoré sa u súperov delili 3-2.

Potom zahral trikrát trefy, na tretí tref zahodil z ruky srdcovú trojku. Odohral kárové eso a vydal káro. Súper vrátil srdce, ktoré hlavný hráč zobral v ruke esom a šnapol si na stole káro. Vydal ešte jedno káro a jedno srdce a záväzok splnil.

V zápase družstiev by to bolo v poriadku a znamenalo by to asi rovnaký výsledok, ako v druhej miestnosti, nanajvýš by to stálo 1 IMP, ak by tam súperi uhrali 650.

Chyba bola v tom, že sa hral párový turnaj. Splnený záväzok priniesol len asi 30%-ný výsledok.

MIMORIADNE VÝZNAMNÝ NADZDVIH

V párovom turnaji je mimoriadne dôležité uhrať nadzdvih. Treba sa o to pokúsiť aj s rizikom nesplnenia záväzku. Porozmýšľajte ako zohrávať, aby ste dosiahli nadzdvih.

Jeden kárový šnap na stole potrebujete na splnenie záväzku. Ak by ste si šnapli dve kára, znamenalo by to nadzdvih. Ako budete postupovať?

Môžete si dovoliť ešte raz tromfnúť? Ak si chcete zaistiť nadzdvih, určite nie. Predstavte si, že si tromfnete esom a potom odohráte kárové eso a vydáte káro. Ak zdvih vezme súper, ktorý mal pôvodne tri piky, zahrá svoj posledný pik a vy si budete môcť šnapnúť len jedno káro.

Už je to jasné: V druhom zdvihu si odohráte kárové eso a potom vydáte káro. Ak by aj súperi vrátili pik, ešte stále vám na stole zostanú dva piky na šnapnutie dvoch kár.

Šnapnete si káro na stole, prejdete do ruky napríklad srdcovým eso, šnapnete si druhé káro pikovou dámou a prejdete do ruky trefom, aby ste dotromfovali.

Ak by súperi nevrátili pik ale napríklad tref, šnapnete si káro a môžete si dovoliť prejsť do ruky tromfom, šnapnete si druhé káro a prejdete do ruky srdcovým esom, aby ste dotromfovali.

Na tretí tref si samozrejme zahodíte srdce a vydávata len jedno káro a jedno srdce.

Jeden nadzdvih spôsobí, že namiesto 30% dostávate 77%, pekný rozdiel, že?

CELÉ ROZDANIE:


 

Nemáte oprávnenie pridať komentár.