Hviezdna bezstarostnosť Tlačiť E-mail
Napísal Pavel Mokráň   
09. 10. 2011

Hviezdna bezstarostnosť

Rozdával Východ, Východ-Západ v druhej hre Výnos – pikové eso

Ako sa rozdanie hralo: Zápasy na BBO, v ktorých hrá veľa hviezd, vždy pritiahnu stovky divákov. Nebolo tomu inak ani v zápase, z ktorého je naše rozdanie. Táto ukážka vysvetlí, prečo družstvo, ktorého členmi bola dvojica Sever-Juh, utrpelo zdrvujúcu porážku.

Západ si odohral pikové eso a pikového kráľa, v treťom zdvihu zahral károvú sedmičku. Hlavný hráč vzal zdvih károvým kráľom na stole a zahral srdce k esu v ruke, obidvaja súperi pridali srdce. Hlavný hráč bezstarostne pokračoval srdcovým kráľom, ale keď Východ zahodil do tohto zdvihu pikového dolníka, hlavný hráč sa hlboko zamyslel, bolo však už neskoro.

Hlavný hráč vyniesol pik a šnapol si ho srdcovou deviatkou na stole, odohral si na stole srdcového dolníka a chcel prejsť do ruky károm. Západ šnapol a pokračoval pikovou dámou. Kolaps znamenal dva pády, namiesto hravo splneného rozdania.

ŠTANDARDNÁ BEZPEČNÁ ZOHRÁVKA

Toto rozdanie by sa dalo zaradiť do učebnice bezpečnej zohrávky. Keď obidvaja súperi pridali do prvého kola tromfov, záväzok už bol zaručený, ale ... Hlavný hráč si mal položiť štandardnú otázku: Čo ma ešte môže ohroziť? Odpoveď by znela: ak mal Západ štyri tromfy a singl káro. Preto treba tromfy hrať tak, aby mohol tromfnúť štyrikrát bez použitia kárového prechodu do ruky. Zároveň však treba šnapnúť si na stole stratový pik.

Po srdcovom ese treba šnapnúť na stole pik, čo je vzhľadom na licit bezpečné, a pokračovať v tromfovaní dolníkom stola, potom malým srdcom do ruky a dotromfovať. Nakoniec by hlavný hráč vydal jeden tref a záväzok by bol splnený.

Aj hviezdy sa musia správať bezpečne, inakšie sa im môže stať, že sa bezstarostne priblížia k čiernej diere, ktorá ich zhltne.

CELÉ ROZDANIE:


 

Nemáte oprávnenie pridať komentár.