Popradských "šest kulí" v Karčiho réžii Tlačiť E-mail
Napísal Ján Nižnanský   
27. 09. 2011

Popradských "šest kulí" v Karčiho réžii

Rozdával Sever, Sever-Juh v druhej hre
Výnos – piková štvorka

Osobité česko-moravsko-slovensko-východniarsko-mariašnícke Karčiho pomenovanie jednej z partií na MMS Poprad 2011 bolo dobrým motívom k tomuto článku. Doplnil by som ešte k nadpisu dovetok, ktorý môjho partnera Karola Lohaya (v minulosti len súpera) na jeho prístupe k bridžu obdivujem a to vyjadrenie je: v jednoduchosti je krása.

V partii som otvoril jedno káro (precision, min. singel káro). Partner pokračoval jeden pik (4+list, 6+ bodov). Mám maximum, ale partner môže byť slabý, takže dražím dve kára. Nasledujú dve srdcia a súperom odpovedám: 5-4 v drahých a forsing. Konečne môžem povedať svoje maximum a skáčem na štyri srdcia. Partner na súperov dotaz oznámil svoj predpoklad mojej rozlohy 6-4 v kárach a srdciach a prekvapujúco skočil na šesť kár. Chvíľku som zaváhal, ale bolo mi jasné, že jeho srdcia nemohli byť pravé, tak pasujem. Po partii Karči povedal, že po štyroch srdciach aj jemu srdiečko poskočilo, keďže v nich mal eso s dámou. Pre mňa osobne bola hláška dve srdcia úžasná, vyjadrujúca maximálny cit pre možný pre potenciál tejto karty.

Výnos umožnil nadzdvih, keďže tromfy aj piky sa dobre delili, čím sme získali top.

Samozrejme mohol som mať v trefoch napr. dámu s dolníkom a slem tam pri správnom výnose nie je (na druhej strane od prípadného trefového kráľa by sa asi ťažko vynášalo). Rovnako som však mohol mať singel tref a slem tam je bez problémov aj na menej bodov. V rámci bezpečnej zohrávky bolo nutné uvažovať aj zlé rozlohy. Šikeny okrem tromfov alebo singel tref sa dajú asi vylúčiť, lebo súperi by sa pravdepodobne ozvali a aj pri štyroch tromfoch na jednej ruke sú značné šance na úspech.



 

Nemáte oprávnenie pridať komentár.