Správa o činnosti P-SBZ za rok 2011 Tlačiť E-mail
Napísal Peter Belčák   
26. 09. 2011

Správa o činnosti P-SBZ za rok 2011

 Dovoľte mi predstúpiť pred Vás s odpočtom toho najpodstatnejšieho, čo sa za uplynulých 12 mesiacov udialo v bridži na Slovensku.

Naj prv sa pristavím pri domácich súťažiach. Víťazom prvej ligy sa znovu stalo družstvo Lozorno, ktoré prešlo súťažou najvyrovnanejším výkonom. V prvej polovici sa umiestnili ešte družstvá Laurus na druhom a KBK na treťom mieste. V druhej lige sa víťazom východnej konferencie stalo družstvo RIP a víťazom západnej konferencie družstvo 7TH. Ako sa už stáva zvykom, súťaž na východe prebieha dôstojne, družstvá, resp. ich kapitáni, majú zápasy dohodnuté s predstihom a hráči rešpektujú termínový kalendár. A ako sa stáva zvykom, na západe sa každý rok objaví problém - vlani to bol nezáujem hráčov o túto súťaž, keď sa jej zúčastnili iba tri družstvá a ani pri tomto počte sa neodohralo posledné stretnutie, ktoré už ale nemohlo zmeniť záverečné poradie v konferencii.

V novom ročníku ligy máme v prvej lige dve zmeny – rozšíril sa počet družstiev zo 6 na 8 a jej systém sme zmenili tak, aby sa podobal súťažiam v zahraničí s K.O. zápasmi najlepších vo vyraďovacej časti, ktoré udržujú napätie až do konca súťaže, kde sa stretávajú už iba hráči dvoch najlepších tímov. V roku 2011 máme za sebou veľmi vyrovnanú baráž s účasťou vypadávajúcich prvoligistov a najlepších priamo nepostupujúcich druholigistov (druhé družstvo západnej konferencie o účasť v baráži do prvej ligy neprejavilo záujem), kde prvé tri mužstvá od seba delili púhe 2 VP, jarné prvoligové sústredenie, ktoré vyhralo družstvo Lozorna v starom zložení a s novým názvom Légia Košice a s príjemným prekvapením zo strany družstva 7TH a prvú polovicu druholigových súťaží s účasťou 6 tímov (+1 oproti r. 2010) vo východnej a 5 (+2 oproti r. 2010) v západnej konferencii. Koordinátorovi ligy dáva najviac zabrať práve súťaž s najmenším počtom prihlásených, keď najprv prihlášky prichádzali na poslednú chvíľu, potom sa kapitáni nedokázali dohodnúť na hracom kalendári a aj k dnešnému dňu chýba odohrať jeden zápas jarnej časti.

V druhom rade spomeniem štátnu športovú reprezentáciu. V roku 2011 sa Slovensko zúčastnilo Otvorených majstrovstiev Európy v poľskej Poznani, kde nás štvorica Velecký, Henc, KemeňováTomčáni reprezentovali v kategórii Open družstiev (s bilanciou 7 víťazstiev z 13 zápasov) a Open párov (skončili v B finále na 47. a 88. mieste v konkurencii 192 párov). Pred týždňom sa Slovensko zúčastnilo Hier malých zväzov v San Marine. Prvenstvo z minulého roku sa nám nepodarilo obhájiť, konkurencia evidentne nezaháľala a hoci nádej postúpiť z ťažkej skupiny do semifinále žila do posledného kola, tentokrát sme sa tam nekvalifikovali. Ako nepriameho účastníka podujatia ma zaujalo, že aj hráči z doteraz výkonnostne slabších štátov robia podstatne menej chýb, na každý IMP sa naše páry nadreli oveľa viac ako pred rokom, mierne sa zvýšil vekový priemer (hlavne preto, že Chorváti a Srbi tento rok svoje národné tímy na podujatie neposlali) a súpiska opeknela (Bielorusko poslalo na súťaž šesticu žien, okrem nich a ženského družstva San Marina mali zástupkyňu nežného pohlavia aj tímy z Monaka, Čiernej Hory, Malty, Česka, Ukrajiny a do tejto skupiny sa vďaka Mirke Kemeňovej zaradilo aj Slovensko).

Okrem podujatí pre Open reprezentáciu sme tento rok dokázali poslať do zahraničia aj tri mladé páry. A to výrazne mladé. Svetového mládežníckeho kongresu sa hlavnej párovej súťaže zúčastnil za Slovensko jeden 16-ročný, jeden 17-ročný a jeden 19-ročný pár. Nakoniec všetky skončili v poslednej tretine štartového poľa, ale mali možnosť na vlastnej koži spoznať, kde sa nachádzajú najlepší hráči v ich vekovej kategórii. Odpoveď na otázku, či táto naša účasť bola lastovičkou, ktorá ešte leto nerobí alebo dôkazom toho, že u nás o budúcnosť súťažného bridžu nemusíme mať obavy, nepoznám a dajú nám ju až nasledujúce mesiace a roky. Vôbec, v oblasti podpory mládežníckeho bridžu došlo zo strany SBZ ku zmene postoja. Kým v minulom roku sa značná časť mladých za členov SBZ prihlásila až v letných mesiacoch, nezúčastnili sa ligovej súťaže a SBZ nemal v prvej polovici roku prehľad o výkonnostnej úrovni, tak tento rok P-SBZ vymenovalo Jána Tomčániho za kapitána mládežníckej reprezentácie a jeho prostredníctvom máme záruku, že na celoštátnej úrovni našu nastupujúcu generáciu vedie kvalitný slovenský bridžista a zároveň dostávame spätnú väzbu o hernej úrovni. Kým v minulom roku bola podpora pri zahraničných sústredeniach rovnaká pre všetkých mladých členov SBZ, tak tento rok SBZ zaujal konzekventný pohľad a pri zahraničných sústredeniach podporujeme, podobne ako v otvorenej kategórii, iba tých, ktorí to s napredovaním hráčskej kvality myslia vážne. Rovnaká podpora pre mladých ostáva pri všetkých podujatiach organizovaných alebo spoluorganizovaných SBZ, kde okrem zníženého vložného preplácame všetkým náklady na cestu a ubytovanie. Čo sa týka podujatí v zahraničí, tak u tých môžu s cieleným finančným príspevkom zo strany SBZ počítať už jedine tí, ktorí pravidelne pracujú na zlepšovaní hry aj pod vedením kapitána juniorskej reprezentácie.

Zopakujem vetu z minuloročnej správy: výchova kvalitného hráča je beh na dlhé trate, podieľajú sa na ňom klub, zväz, tréneri. Ako je vidno z výsledkov Open reprezentácie, dlhodobá poctivá a systematická práca pri kvalitnom vedení nám prinesie úspech a P-SBZ musí takýto prístup podporiť. Motivácia v podobe druhých olympijských hier duševných športov, ktoré by sa mali uskutočniť budúci rok vo Veľkej Británii, musí byť dostatočná pre všetkých. Pre nás funkcionárov, aby sme zabezpečili podmienky pre účasť našich družstiev, pre hráčov preto, aby dokázali, že ich družstvo v daný týždeň predvedie najlepší výkon a pre kapitánov, aby vybrali tých najlepších z nás.

V treťom rade spomeniem zlepšovanie materiálneho vybavenia. Počítačová príprava rozdaní za pomoci miešacieho stroja sa už v prvej lige stala samozrejmosťou (využili sme ju aj počas baráže). Tento rok dostal SBZ od výrobcu bridgemateov vskutku zaujímavú ponuku, na ktorú zareagovali košický, michalovský a bratislavský klub. Hráči bratislavského a michalovského klubu sa zložili na server (KBK už server má zakúpený dávnejšie) a zakúpených 25 nových bridgemate-ov môžu využívať vo svojich kluboch bezplatne, pričom podmienkou je zodpovedné narábanie so zverenými zariadeniami a ich poskytnutie na súťaže organizované SBZ. Takže na týchto Majstrovstvách Slovenska po prvýkrát hodnotíme rozdania bez pomoci našich poľských priateľov iba slovenskými bridgemate-ami. V najbližšom období chceme ďalej zlepšovať bridžové vybavenie, v hlave mám ideu výroby alebo zakúpenia zástien, ktoré by sme opäť ponúkli našim klubom a SBZ by ich využíval počas ligových zápasov a Majstrovstiev Slovenska.

Keď už som spomenul kluby, tieto sú základnou jednotkou, ktoré vytvárajú vhodné podmienky pre uspokojovanie športovej a spoločenskej dimenzie bridžu. To bola hlavná hybná sila, ktorá nás vlani viedla k iniciatíve na podporu nových bridžových klubov na Slovensku. Zatiaľ je výsledkom vznik (alebo obnovenie) klubu v Žiline. Každému jednotlivcovi, ktorý stojí za týmto krokom chcem popriať veľa trpezlivosti pri ďalšom budovaní a zveľaďovaní žilinského klubu. P-SBZ, súčasné a aj to, ktoré budeme mať po skončení tejto konferencie, nebude prikazovať klubom, čo majú robiť. Pozícia bridžových klubov na Slovensku sa líši: počnúc od michalovského s dlhodobou pravidelnou snahou o budovanie klubu, cez košický, ktorý má najviac členov, najstabilnejšie finančné zázemie a najväčšie skúsenosti s každoročnou organizáciou veľkého medzinárodného podujatia, cez žilinský, ktorý ožil iba nedávno, cez topoľčiansky klub, kde sa počas ostatných 10 rokov naučilo hrať bridž niekoľko desiatok žiakov, ale trvalejšie pripútaných k bridžu zostalo iba pár z nich, cez klub Junior, s ktorým vzťahy oscilujú od napätých k veľmi napätým až po bratislavský klub, ktorého hráči majú na slovenské pomery dobrú kvalitu, ale samotný klub de facto neexistuje.

Každý z týchto klubov má svoje špecifické potreby. A keď členovia klubu preukážu chuť robiť pre bridž niečo zmysluplné, čo pomôže rozšíriť členskú základňu SBZ alebo zlepšiť úroveň hry, tak členovia P-SBZ môžu vďaka svojim možnostiam a kontaktom sprostredkovať nápady, myšlienky, nástroje pre rýchlejšie naplnenie týchto klubových potrieb.

Pozoruhodné výsledky sme dosiahli v styku so zahraničím. Na klubovej úrovni sa obnovili pravidelné kontakty medzi klubmi v Užhorode a v Michalovciach. Znásobili sa kontakty Košičanov s poľskými bridžistami hlavne v Malokarpatskom a Podkarpatskom vojvodstve (Krynica, Muszyna, Mielec, Rzeszow), bratislavskí hráči sa viac-menej pravidelne stretávajú s maďarskými kolegami z Győru. Na zväzovej úrovni má predsedníctvo SBZ popri dobrých vzťahoch s ČBS ambíciu rozširovať bilaterálne kontakty s ďalšími zväzmi, pracujeme na sformalizovaní dvojstrannej spolupráce s ukrajinským a maďarským bridžovým zväzom. Prezident SBZ aktívne spolupracuje s exekutívou EBL, jeho postrehy a pripomienky v sekcii malých bridžových zväzov sú uznávané a odoberané. Blízky vzťah máme s hlavne p. Josefom Harsanyim z Nemecka, členom exekutívy EBL a šéfom výboru pre turnajových rozhodcov, ktorý prisľúbil svoju návštevu Slovenska v máji budúceho roka. Do tejto časti správy patrí aj naša príprava na organizovanie 7. ročníka Európskych hier malých zväzov, ktorý sa bude konať v septembri 2013. Tento rok sme si pozreli organizáciu hier v San Maríne, vrátili sme sa s cennými poznatkami a som presvedčený, že sa nám o dva roky v Košiciach podarí usporiadať po všetkých stránkach veľmi úspešné podujatie. 

Ďakujem Vám za pozornosť a vlastne aj za podporu a úsmevy, ktoré ste dávali mne a ostatným členom končiaceho predsedníctva počas uplynulého trojročného obdobia. Som presvedčený, že na tejto konferencii zvolíme spomedzi seba minimálne rovnako akcieschopných funkcionárov, ktorí budú pokračovať v nastúpenej ceste v ďalšom funkčnom období. Ja osobne som pripravený uchádzať sa o Vašu dôveru.

Poprad, 24. septembra 2011


 

Nemáte oprávnenie pridať komentár.