Expas zaručuje splnenie Tlačiť E-mail
Napísal Pavel Mokráň   
25. 09. 2011

Expas zaručuje splnenie

Rozdával Juh, Sever-Juh v druhej hre Výnos – pikový kráľ

Západ zahral pikového kráľa, potom pikové eso a v treťom zdvihu vyniesol tromf. Hlavný hráč vytromfoval a potom sa pustil do trefov a kár.

Ak hlavný hráč s obľubou aktívne impasuje, vynesie zo stola károvú dámu a z ruky vynesie trefového dolníka. Obidva impasy nesedia a záväzok nesplní.

Správne zahranie je urobiť expas v trefoch, teda zahrať zo stola malý tref k dolníkovi s ruke. Toto zaručuje splnenie záväzku, pretože Východ musí mať jedného z chýbajúcich kráľov. Ak by mal Západ obidvoch kráľov spolu s AK v pikoch, určite by niečo licitoval namiesto pasovania.

RIEŠENIE JE VÝNOS MALÉHO TREFA ZO STOLA

Ak Východ vezme zdvih trefovým kráľom, Juh neskoršie urobí zdvih na trefového dolníka, prejde na stôl tromfom a na trefové eso a trefového kráľa zahodí z ruky dve kára.

Ak Východ nenaskočí trefovým kráľom, hlavný hráč vezme zdvih na dolníka. Teraz už nemá stratový tref a môže si dovoliť odovzdať káro.

Čo sa stane, ak trefového kráľa má Západ? Vtedy hlavný hráč stratí trefový zdvih, ale neskoršie môže zahodiť jedno káro na trefovú dámu stola. Záväzok bude potom závisieť na károvom impase, ale keď mal trefového kráľa Západ, kárového kráľa bude mať Východ.

Impasy sú účinná zbraň, ale niekedy je oveľa lepšie hrať expas. Cieľom expasu je nechať súpera zobrať si zdvih na svoju vysokú kartu.

CELÉ ROZDANIE:



 

Nemáte oprávnenie pridať komentár.