Školský príklad (zač.) Tlačiť E-mail
Napísal Pavel Mokráň   
25. 09. 2011

Školský príklad (zač.)

Rozdával Juh, Sever-Juh v druhej hre Výnos – kárový kráľ

Pár Sever-Juh licitujú slabý BT: 12-15 bodov, pas po kontre znamenal aspoň 7 bodov bez 5-listu, Juh licituje svoj lacný 5-list ako pravdepodobne najlepšie "miesto na zaparkovanie". Opakovaná kontra asi vyzvala partnera, aby zalicitoval svoj drahý 4-list, nebudeme rozoberať, prečo Východ odpasoval, asi to považoval za dobré. Stáva sa to aj v lepších rodinách.

Výnos kárový kráľ, po ňom kárové eso, Východ pridával štvorku a dvojku - nepárny počet kariet vo farbe. Západ pokračoval srdcovým kráľom. Ako Juh máte možnosť dostať sa k slovu. Ako si naplánujete zohrávku? V prvom rade, akú máte predstavu o rozlohe a sile u súperov?

Západ by mal mať silu na otvorenie silným BT. Ukázal už horné kára, má tam asi aj dámu. Srdcový kráľ asi ukazuje aj na srdcovú dámu. To je dohromady 14 bodov. Asi má aj honéra v pikoch.

A čo Východ? Veľa mu toho nezostáva. Jeho pas je asi motivovaný silou v trefoch, Qxx(x), ale mal by mať k tomu aspoň pikového honéra.

AKO BUDETE ZOHRÁVAŤ ZA UVEDENÝCH PREDPOKLADOV?

Máte v ruke 5 trefov, jeden asi odovzdáte Východu, rátate štyri trefové zdvihy. K tomu máte dve esá, to je šesť zdvihov. Kde zobrať ďalšie dva zdvihy?

Jeden je zrejmý na prvý pohľad - tretie srdce si šnapnete na stole. Kde ale vziať ôsmy zdvih?

Ak sú pikové honéry u súperov podelené, môžete ho získať v pikoch. Čo k tomu potrebujete? Dvakrát vynášať piky so stola na impas. Teda potrebuje dostať sa dvakrát na stôl. Jeden raz trefovým esom, a druhý raz srdcovým šnapom.

Teraz už je na vás zrealizovať to v správnom poradí.

Srdcového kráľa vezmete v ruke esom a môžete hneď zahrať malé srdce. Ak by mal Západ dĺžku v srdciach, asi by ich zalicitoval namiesto druhej kontry. Západ vracia bezpečne srdcovú deviatku, šnapujete na stole.

Nastal čas na impas pikov. Vynášate zo stola pikového dolníka, Východ dáva malú a z ruky tiež pridávate malú. Západ vzal pikovou dámou a očividne sa mu nepáči, že má znovu vynášať. Nakoniec sa rozhodol pre trefovú desiatku. Skúšate pridať dolníka, Východ prikrýva dámou a vy kráľom. Prechádzate na stôl trefovým esom, registrujete, že Východu zostal najvyšší neodohraný tref - deviatka. Môžete zahrať zo stola druhý pikový impas, ktorý znamená váš ôsmy potrebný zdvih. Už odovzdáte len jeden trefový zdvih a zapíšete si top.

CELÉ ROZDANIE:



 

Nemáte oprávnenie pridať komentár.