Zlé rozlohy sú bežné Tlačiť E-mail
Napísal Pavel Mokráň   
11. 09. 2011

Zlé rozlohy sú bežné

Rozdával Juh, obidve strany v druhej hre Výnos – srdcový dolník

Ako sa rozdanie hralo: Juh zobral prvý zdvih srdcovým kráľom a zahral pikové eso. Západ zahodil tref a Juh vybuchol.

"Šance boli mulión ku jednej," začal Juh, ale Sever ho nenechal dokončiť. "Rozdelenie tromfov 4-0 sa vyskytuje raz za desať rozdaní," opravil Sever svojho partnera. "Raz za 20 rozdaní bude mať štyri tromfy ten nesprávny súper."

Hlavný hráč by nemal problém, ak by štyri tromfy mal Západ, pretože by v ďalšom zdvihu mohol zahrať expas k dolníkovi stola. Situácia sa však už nedala zachrániť, keď všetky štyri tromfy mal Východ.

BEZPEČNÁ ZOHRÁVKA

Jednoduchá bezpečná zohrávka by zaručila slem proti akejkoľvek rozlohe. Po zobraní zdvihu srdcovým kráľom by nemal Juh hrať tromfové eso ale malý tromf.

Ak sa ukáže, že Západ nemá žiadny tromf, hlavný hráč pridá zo stola dolníka. Východ zoberie zdvih dámou a zahrá tref.

Hlavný hráč zoberie zdvih na stole a zahrá tromf. Ak by Východ pridal malú, hlavný hráč by pridal v ruke tiež malú, preto Východ musí prikryť pikovou deviatkou.

Hlavný hráč berie zdvih kráľom a vráti sa na stôl károm. Zahrá zo stola ďalší pik na impas, keďže Východu zostáva už iba 10-5. Tým zabráni strate druhého tromfového zdvihu.

Zlé rozlohy nie sú až také zriedkavé, ako by sa mohlo zdať. Hovoríme, že "šanca je jedna ku miliónu", čo reálne znamená, že šanca je jedna ku desiatim. Skutočne sa oplatí pouvažovať o zohrávke, ktorá zabezpečuje proti nepravidelnej rozlohe.

CELÉ ROZDANIE:


 

Nemáte oprávnenie pridať komentár.