Nezabudnite na kľúče od domu Tlačiť E-mail
Napísal Pavel Mokráň   
11. 09. 2011

Nezabudnite na kľúče od domu

Rozdával Sever, Sever-Juh v druhej hre Výnos – srdcová päťka

Ako sa rozdanie hralo: Západ vyniesol srdcovú päťku a Východ zobral zdvih dolníkom. Vrátil káro ku kráľovi stola. Hlavný hráč vytromfoval v troch kolách a potom vyniesol tref.

Západ vzal hneď trefovým esom a vyniesol ďalšie srdce. Hlavný hráč musel v ruke šnapnúť a zistil, že si nemôže odohrať všetky vysoké trefy.

Ak by vyniesol tref k dolníkovi stola, nedostane sa späť do ruky. Ak by hral z ruky trefového kráľa a trefovú dámu, bude môcť zo stola zahodiť len jedno káro. Napokon odovzdá kárový zdvih.

Fígeľ je v tom, že Juh si musí ponechať spôsob, ako sa dostať naspäť domov - do ruky. V bridžovej terminológii musí si nechať vstup do ruky.

MUSÍ NA VSTUP MYSLIEŤ VČAS

Jediné vstupy do ruky Juhu sú jeho tromfy. Preto musí Juh rozohrať trefy pred dotromfovaním. Predpokladajme napríklad, že hlavný hráč vezme druhý zdvih na stole károvým kráľom a dvakrát tromfne esom a dámou. Potom vynesie tref, súper vezme zdvih esom.

Obrana zahrá srdce a donúti hlavného hráča šnapovať v ruke, On potom vynesie tref k dolníkovi stola a vráti sa do ruky tromfovým dolníkom. Tým odoberie súperom posledný tromf a zároveň sa dostane do ruky, kde potrebuje byť. Teraz si odohrá dva vysoké trefy, na ktoré zahodí zo stola kára. Zvyšok je ľahký.

Keď odchádzate z domu, (obyčajne) si beriete zo sebou kľúče, aby ste sa dostali po návrate domov. Ten istý princíp by ste mali použiť aj pri zohrávke.

CELÉ ROZDANIE:


 

Nemáte oprávnenie pridať komentár.