Alcatraz coup Tlačiť E-mail
Napísal Edo Velecký   
04. 09. 2011
Nedávno som v mojom archíve objavil preklad článku, ktorý napísal Kit Woolsey, "The Alcatraz Coup",  vyšiel v The Bridge World, vol. 44 No. 4, January 1973.  Preklad vznikol asi krátko po vydaní tohto čísla, jeho autorom bol pravdepodobne A. Filip. The Bridge World odoberal v Bratislave J.Brešťák, príchod každého čísla bol pre nás sviatkom, bridžovej literatúry bolo málo.  Článok sa v tomto období pokladal za jeden z vrcholov bridžových textov, možno zaujme aj dnes. O Alcatraz coupe si môžete prečítať aj tu alebo aj tu. Ale najprv si prečítajte text článku.

Alcatraz Coup, K. Woolsey

Pred niekoľkými rokmi obdržalo naše bridžové družstvo pozvánku na zohratie zápasu v Alcatraze. Našimi súpermi mali byť obyvatelia ústavu, ktorí sa začali nedávno zaoberať bridžom. Boli sme informovaní, že ich hra je relatívne málo vycibrená, však dostatočne rafinovaná a lstivá. Zápas, ktorý sme hrali ako rehabilitačný trénig, sa mi hlboko vryl do pamäti ako ukážka, čo sa môže stať pri mechanickom uplatňovaní pravidiel.

Už prvé rozdanie nastavilo scénu preto, čo potom nasledovalo. Bol som West v tejto situácii:


Vyniesol som 9. Partner zobral zdvih dámou, pokračoval kráľom a esom. Hlavný hráč prihodil dolníka v druhom zdvihu a potom po malom váhaní prebil tretiekolo  pikovým dolníkom, ktorého som trumfiálne nadbil dámou. "Nemáš srdce, partner?" spýtal sa stôl. "Ach, ešte jedno mám" odvetil hlavný hráč, ktorý stiahol svojho pikového dolníka a nahradil ho tretím srdcom. Zavolal som rozhodcu, ktorý rozhodol, že hlavný hráč môže v hre pokračovať bez trestu, nakoľko po porušení pravidiel nebolo na jeho linke vynesené k ďalšiemu zdvihu. Samozrejme, i ja som mohol vrátiť so svojho listu pikovú dámu, čo však bola malá útecha. Hlavný hráč vyimpasoval moju pikovú dámu a splnil záväzok s nasledovným listom: KJ1083J84A9AKJ.

O niekoľko rozdaní neskôr som bol opäť v obrane:
Vyniesol som 4, partner zobral esom a pokračoval dámou a ďalším srdcom, ktoré hlavný hráč prebil. Ak hlavný hráč musí riešiť trefovú pozíciu, tak sa môj konzervatívny pas môže vyplatiť. South odohral dve kolá tromfov končiac na stole a potom krátkom váhaní vyniesol malý tref z ruky. Partner má určite trefové eso a hlavný hráč teraz musí odovzdať ďalší zdvih v tejto farbe. Informoval som South, že vyniesol zo zlej strany a žiadal som, aby vyniesol tref zo stola. "S radosťou" povedal, vyniesol tref k esu a zaimpasoval dámu naspäť. List hlavného hráča v tomto rozdaní bol nasledovný:K1076395QJ3A72.

O niečo neskôr som hlavným hráčom 4pikov po jednoduchej akcii.

West vyniesol 5. East zobral zdvih kráľom, pokračoval esom, do ktorého West pridal dvojku. East teraz vyniesol malé srdce. Nebolo pravdepodobné, aby West mal iba dubl srdce, ale i tak som zahral opatrne pikovú sedmičku. West sa zamračil a odhodil károvú osmičku. Opatrnosť nadovšetko! "Nemáš srdce, partner?" zaštekal East. "Ach" vydusil zo seba West a zahral miesto kára srdcovú dámu. "Tak" pomyslel som si, "West mal srdcovú dámu medzi kárami". Majúc zlokalizovanú pozíciu pikovej dámy som z istotou vyniesol pik ku kráľovi a zaimpasoval cestou späť. K môjmu zdeseniu West vylovil dámu. Keď neskôr nesedel trefový impas, raz som padol. Karta Západu: Q6Q1085210874K4.

O dve rozdania neskôr som zohrával malý pikový slem:

West vyniesol eso a ďalší tref. Nemal som veľa na výber. Vzal som tref, zahral srdcové eso a kráľa nasledovaného tretím srdcom, ktoré som prebil na stole pikovou deviatkou. S údivom som sledoval, ako East podbil zdvih pikovou šesťkou a chystal sa vyniesť ku ďalšiemu zdvihu. "Zadrž" povedal West, "stôl vzal posledný zdvih". Tvárou Eastu sa začal šíriť strach. Je to ďalšia pasca? Ale East nevytiahol stratené srdce. Zrejme si myslel, že som prebil malou pikou a tak mi dovolil splniť nesplniteľný slem. Triumfujúc som prepustil pikobvú osmičku vydajúc zdvih na singl kráľa.
"Bolo skôr smolou, že ste mal vstup na stôl", povedal West. Ja som však vedel, že keď East len odhodí v treťom kole, potom nevydám zdvih na pikového kráľa.

Ďalšia zaujímavá partia bola tá, v ktorej som otvoril slabý beztromfa, ktorý partner zdvihol na tri beztromfa.

West vyniesol 6 a East zahral dolníka na deviatku zo stola. Šance vyzerali dobre. Ak sedí kárový impas alebo ak West má trefové eso, záväzok splním. Ak sú karty naopak, potom po károvom impase West bude pravdepodobne pokračovať v srdciach - bude radšej hrať na srdovú dámu u partnera ako na trefové eso. Zároveň nie je možné, aby prepustil zdvih majúc v kárach Kxx, lebo môžem mať deväť zdvihov. Zahral som do prvého zdvihu falošne srdcového kráľa, prešiel na stôl pikom a vyniesol som károvú dámu. East odhodil trefovú deviatku. Aká smola! Pokrčil som plecami a zahral som malé káro, keď East ohlásil, že má káro. Rozhodca vyniesol štandardný verdikt o trestnej karte. Prepustil som káro, mysliac, že záväzok je v bezpečí. Ale West vrátil káro a East odhodil svoju trestnú kartu. Záväzok bol teraz nesplniteľný. Žiadna z možností okolo trestnej karty ma nemohla zachrániť alebo obnoviť pôvodnú situáciu.
 
O nejaký čas neskôr som otvoril opäť beztromfa a môj partner nastrelil celoherný záväzok.

West vyniesol dvojku a East zahral dámu. Prepustenie mi nemohlo uškodiť a tak som pridal malú s cieľom získať lepší obraz o listoch súpera. East pokračoval károvou desiatkou, ktorú som taktiež prepustil a tretím károm, ktoré som vzal. Zahral som trefového kráľa a tref. West obidva razy pridal malú a ja som stál pred kritickým rozhodnutím. Prečo, spýtal som sa sám seba, vyniesol West od prestrieľanej károvej farby? Odpoveď: nemal lepší výnos. Potom musí mať rozlohu 4-3-3-3 so štvorlistom károvým. Hrdý na svoje uvažovanie som zahral trefový impas. Katastrofa! East buchol dámou a bleskovo vrátil srdcovú dámu. Znechutene som zahral eso, kráľa a tretie kolo srdcí. East stiahol štvrté kolo srdcí a West odhodil trefovú dámu! Chybný balíček kariet? Rýchlo privolaný rozhodca prezrel odohraté karty a zistil, že čierna dáma Eastu je piková dáma. "Nemá tam čo hľadať" ponosoval som sa. "Hrali sa trefy."
"Ale on nemá tref" vysvetlil mi rozhodca, "môže hrať legálne ľubovoľnú kartu."
"Potom je piaty zdvih môj" pokračoval som.
"Áno" schválil rozhodca.
"Potom stôl vynáša do šiesteho zdvihu" argumentoval som.
"Áno" povedal rozhodca, "ale nakoľko ste akceptoval výnos Eastu mimo poradia, ďalšia hra bola v poriadku."
Za mŕtveho ticha som trikrát padol.

V poslednom rozdaní nás dostali ešte raz. Boli sme vdruhej hre, kým súperi v prvej. Ako rozdávajúci South som mal tento list: AAQJ1053KQ54K3.

5 kár Westu vyzeralo trochu čudne, lebo bol na výnose, domnieval som sa však, že sa len pokúsil narušiť zásahom našu licitáciu. Bolo jasné, že súperov nemôže nič zachrániť, ale East vyniesol károvú dvojku mimo poradia. Rozhodca mi obvyklým vyčerpávajúcim spôsobom vysvetlil moje štyri možnosti a ja som zakázal kárový výnos s predpokladom, že East má singl a West eso. West vedený preferenčným signálom partnera vyniesol tref. East zobral esom a dal partnerovi kárový prebitok. Ako som sa obával, žiadna zo štyroch možností ma nemohla zachrániť.

Keď som sa zdemolovaný doplychtil domov uvažujúc nad našou porážkou, zrodili sa mi v hlave dva plány. Za prvé, roztrhal som na malé kúsky výtlačok bridžových pravidiel. Za druhé, napísal som do bridžovej encyklopédie a definoval som Alcatraz coup.


 

Nemáte oprávnenie pridať komentár.