Výsledky z Opatije 2011 (doplnenie II) Tlačiť E-mail
Napísal Edo Velecký   
29. 08. 2011

V chorvátskej Opatiji v rámci druhého svetového bridžového kongresu mladých začala súťaž párov. Do trojdňovej súťaže, o ktorej budem informovať postupne, sa prihlásilo celkom 61 párov.
V prvý deň, 28.8.2011, sa konala úvodná kvalifikácia. V rámci nej páry odohrali 5 kôl, každé na 10 rozdaní. Výsledky našich párov sú nasledujúce:
  • 22. Kvoček-Jakabšic 53,05%
  • 52. Vajdová-Závodská 42,36%
  • 61. Kubica-Vodička 35,03%
Výsledky po jednotlivých kolách si môžete nájst tu: 1.kolo, 2.kolo, 3.kolo, 4. kolo, 5.kolo (zároveň celkové výsledky kvalifikácie). Buletin o kvalifikácii si môžete prečítať tu (poznámka: pokiaľ chronicky problematický web WBF bude prístupný).

Po tejto úvodnej kvalifikácii sú páry rozdelené do dvoch semifinále, pričom do semifinále A postúpilo prvých 32 párov z kvalifikácie, do semifinále B zvyšných 29. To znamená, že máme jeden pár v semifinále A a dva páry v semifinále B. Semifinále sa opäť hraje na 5 kôl po 10 rozdaní a potom sa páry rozdelia do finále A a finále B, pričom do finále A postúpi zo semifinále A prvých 16 párov a zo semifinále B prvé 4 páry. Ešte dodám, že z kvalifikácie sa do semifinále neprenášajú žiadne body a to isté platí aj ohľadom semifinále a náväzného finále.
 
Poznámka: postúpiť do finále A bude naozaj obtiažne, konkurencia oveľa rutinovanejších hráčov vysokej hernej kvality je veľmi silná. Osobne už postup jedného páru do semifinále A pokladám za hodnotný výsledok. Držme palce, naši určite zabojujú.

Podľa informácií, ktoré mám od P.Belčáka, sa nepodarilo postúpiť do finále A ani jednému z našich párov. V tejto chvíli (30.8.2011 ráno) ešte stále nie sú na webe WBF uverejnené oficiálne výsledky a ani príslušný buletin.
 

Niekoľko dobrých duší, ktorej týmto ďakujem, ma informovalo, že na alternatívnej stránke WBF (worldbridge1) nájdem chýbajúce výsledky. Pokiaľ ich tam budete hľadať, tak tam nájdete aj výsledky jednotlivých kôl. Tu uvediem len celkové poradie po piatom kole a získané percentá:

semifinále A: 30. Kvoček-Jakabšic 44,02 %
semifinále B: 11. Kubica - Vodička 51,67 %
                    25. Vajdová-Závodská 43,94

Súťaž dnes pokračuje osobitnými finálovými kolami A a B.

Záverečný deň:
Výsledy finále A nájdete tu. Čo sa týka finále B, tak ako je na takýchto súťažiach zvykom, finále B nehrali všetky páry (41), ktoré mali túto možnosť, ale sa ho zúčastnilo len  34 párov. Výsledky našich párov z posledného súťažného dňa sú nasledovné (v zátvorke celkové umiestnenie):

16(36). Kubica-Vodička 50,84%
26(46). Jakabšic-Kvoček 47,22%
28(48). Vajdová-Závodská 46,04%


Komentár:

1. Kvalita súťaže. Aj keď sa súťaže nezúčastnila väčšina európskej juniorskej elity, aj tak v súťaži hralo niekoľko naozaj dobrých párov a väčšina ostatných párov má tiež na túto kategoriu dobrú výkonnosť, takže šlo na naše pomery o kvalitnú súťaž a osobne si myslím, že šlo o dobrú voľbu, keď SBZ uprednostnilo Opatiju pred výkonnostne náročnejšou Albenou.

2. Herné skúsenosti. V tomto smere rozdiel v našich (hlavne finančných, ale aj organizačných a personálnych) možnostiach a v možnostiach väčšiny zahraničných krajín je diametrálny. Napríklad izraelskí majstri Európy z Albeny hrali na ME v Poznani, odtiaľ prešli do Albeny a potom ihneď pokračovali na veľký bridžový festival do Francúzska. Alebo nórsky (skoro)rovesník našich hráčov Harald Eide má za sebou 7 účastí na ME juniorov (vratane žiakov, mládeže, atď). Skúsenosti našich hráčov sa obmedzujú na naše slovenské súťaže a juniorské sústredenia a toto bolo ich prvé vážne stretnutie na medzinárodnej úrovni.

3. Vek. Naši hráči patria do vekove perspektívnej skupiny, je to vlastne dorastenecká kategória a ich čas ešte len príde.

4. Výsledok. Výsledky sú prakticky podľa očakávania. Rozdiely medzi pármi sú minimálne, ale za zmienku stojí, že pár Kubica-Vodička po katastrofickom začiatku potvrdil svoju pozíciu najlepšieho slovenského páru tejto kategórie.  Čo najviac ovplyvnilo výsledok mimo už uvedených údajov? Asi náročnosť súťaže, nezvyk odohrať 50 rozdaní denne. Usudzujem tak podľa toho, že postupne s narastajúcim počtom kôl sa naši prepadali v tabuľke dole.

5. Perspektíva. SBZ sa určite pokúsi zaistiť pre členov mládežníckeho reprezentačného kádra účasť na ďalších medzinárodných súťažiach. Pracuje sa aj na účasti na kvalitných súťažiach v okolitých krajinách. Zvyšok je v rukách hráčov.

Poznámka: pred odchodom do Opatije som poprosil vedúceho výpravy P. Belčáka a jeho prostredníctvom aj hráčov o spracovanie ich dojmov z tejto súťaže (a aj z Čeložnice). Dúfam, že náš web v krátkej dobe uverejní 4 články (od každého páru jeden plus text od vedúceho výpravy) a tak budeme mať informácie aj priamo od účastníkov súťaže.


 

Nemáte oprávnenie pridať komentár.