Filozof poráža záväzok Tlačiť E-mail
Napísal Pavel Mokráň   
28. 08. 2011

Filozof poráža záväzok

Rozdával Sever, obidve strany v druhej hre Výnos – srdcová deviatka

Ako sa rozdanie hralo: Západ vynáša srdcovú deviatku a hlavný hráč pridáva zo stola malé srdce. Toto dáva Východu šancu, aby sa stal filozofom.

Ak Východ nie je filozofom, bude impasovať srdcovou desiatkou. Vie, že Juh zoberie zdvih srdcovým kráľom, ale potom bude môcť Východ zobrať dva srdcové zdvihy, keď budú znovu vynesené srdcia.

Jediná ťažkosť spočíva v tom, že asi potrvá veľmi dlho, kým budú srdcia znovu vynesené. Hlavný hráč sa zrejme okamžite pustí do kár. Východ môže vziať zdvih károvým kráľom a zahrať tref, ale hlavný hráč zoberie trefovým esom a odohrá si kára a piky a záväzok ľahko splní.

NESMIE IMPASOVAŤ

Ak je Východ filozof, bude vidieť, že v prvom zdvihu nesmie impasovať. Srdcové zdvihy nie sú pre obranu podstatné.

Jediná šanca na porazenie záväzku je, že si obrana vypracuje trefové zdvihy skorej, než si hlavný hráč odohrá deväť zdvihov. Východ musí naskočiť srdcovým esom a ignorovať nedôležité srdcové zdvihy a musí zahrať trefovú desiatku, aby sa pokúsil o dôležité trefové zdvihy.

Bez ohľadu na to, ako bude Juh hrať trefy, obrancovia budú mať navrch. Juh môže napríklad naskočiť trefovým esom a zahrať károvú deviatku na impas. Východ vezme zdvih károvým kráľom a pokračuje trefovou deviatkou, po čom obrancovia zoberú tri trefové zdvihy a porazia záväzok.

Ak nemáte čas stať sa filozofom, pozrite, či na stole nie je dlhá kompaktná (alebo takmer kompaktná) farba. Taká farba vás varuje, aby ste zhrabli svoje zdvihy bez akéhokoľvek odkladu.

Mnoho filozofov strávilo celý život na to, aby sa naučili rozlišovať čo je dôležité a čo nie je dôležité. Pre bridžových hráčov je rozlišovanie jednoduché: Dôležité zdvihy sú tie, ktoré majú vplyv na záväzok, a všetky ostatné zdvihy sú nedôležité.

CELÉ ROZDANIE:


 

Nemáte oprávnenie pridať komentár.