Tretí dáva najvyššiu? Tlačiť E-mail
Napísal Pavel Mokráň   
28. 08. 2011

Tretí dáva najvyššiu?

Rozdával Sever, Sever-Juh v druhej hre Výnos – srdcová osmička

Ako sa rozdanie hralo: Západ vynáša srdcovú osmičku a Východ musí urobiť kľúčové zahranie hneď v tomto prvom zdvihu. Ak Východ dodrží všeobecné pravidlo, položí srdcovú dámu.

Juh lišiacky odmieta prvý zdvih. Východ pokračuje malým srdcom a hlavný hráč berie zdvih dolníkom.

Teraz sa hlavný hráč pustí do kár. Ak Západ zoberie prvé káro, nemôže vrátiť srdce, lebo obidve jeho srdcia sú už odohrané. Ak Východ vezme prvé káro, môže si síce vypracovať srdcia, ale už sa nikdy nedostane do ruky, aby si ich odohral.

V každom prípade si Juh môže vypracovať kára a urobí celkove desať zdvihov. Obrana zoberie len prvé srdce a svoje dve kára, ale nič viac.

KĽÚČOVÉ ZAHRANIE

Ako sme už videli, kľúčové rozdanie prichádza v prvom zdvihu. Východ by mal zahrať v prvom zdvihu srdcovú dvojku (ak pár markuje malá = pozitívna), alebo srdcovú deviatku (ak pár markuje veľká = pozitívna).

Juh musí zobrať prvý srdcový zdvih. Keď Juh vynesie káro, Západ hneď naskočí kráľom, aby vyniesol svoje druhé srdce. Východ tentoraz, prirodzene, priloží srdcovú dámu, aby vyhnal eso Juhu.

Teraz je hlavný hráč v ťažkostiach. Ak je rozumný, zoberie svojich osem zdvihov a zbalí stan. Ak sa však tvrdohlavo pokúsi vypracovať si kára, Východ vezme zdvih károvým esom a odohrá si zvyšok srdcí. Výsledok bude mínus dva.

"Tretí dáva najvyššiu" je jedno z všeobecných pravidiel obrany, ale všeobecné pravidlá používajte vtedy, keď nemôžete vymyslieť príčinu, prečo ich porušiť. Aby ste udržali komunikáciu s partnerom, tentoraz by ste mali pravidlo porušiť a hrať v prvom zdvihu malú.

CELÉ ROZDANIE:


 

Nemáte oprávnenie pridať komentár.