Cenný malý tromf (*zač*) Tlačiť E-mail
Napísal Pavel Mokráň   
07. 08. 2011

Cenný malý tromf (*zač*)

Rozdával Juh, obidve strany v prvej hre Výnos – pikové eso

Zohrávate beznádejný záväzok, súperi si v tomto prípade môžu odohrať 3 zdvihy, len čo im dáte prvý. Musíte si šnapnúť nejaké piky na stole, ak by ste prechádzali do ruky tromfami, nebudete mať na stole dosť tromfov. Zostáva tu malá možnosť - chyba súperov. Po šnapnutí pikového esa na stole hráte srdce ku kráľovi v ruke. A Hľa, Západ vzal esom a zahral tromf! Obrana si neodohrala dva vysoké trefy. Dostali ste šancu. Využijete ju?

Ako sa rozdanie hralo: Hlavný hráč vzal zdvih károvou osmičkou na stole, druhý obranca pridal káro. Šnapol si v ruke srdce, šnapol si pik na stole, šnapol si v ruke ďalšie srdce, obrancovia priznávali srdcia. Teraz si šnapol na stole tretí pik. V tomto momente už srdcia boli vysoké, ale ...

Jeden zo súperov mal ešte tromf! Hneď aj šnapol srdce vynesené zo stola a hlavný hráč už nemohol zabrániť tomu, že obrancovia dostali ešte dva zdvihy a bolo to mínus jeden.

AKO VYUŽIŤ PONÚKNUTÚ ŠANCU

Vidíte, že vám nestačí šnapnúť si tri piky, lebo vám ešte zostanú dve nezaopatrené deti - malé trefy - o ktoré sa musíte postarať. Je tu malá šanca vypracovať si srdcia stola. To by šlo, ak by sa srdcia u súperov delili 3-3. Jedno srdce ste odovzdali, ak si dve srdcia šnapnete v ruke a srdcia sa naozaj budú priaznivo deliť, budete mať na stole tri vypracované srdcia. Má to však ešte jeden háčik: musíte sa aj potom dostať na stôl, a zároveň súperi už nesmú mať tromf!

Túto úvahu skúsený hráč vyrieši bez problémov, pre začiatočníka to môže byť neprekonateľná prekážka.

Takže pomaly a "Po lopate": V treťom zdvihu ste na stole károvou osmičkou, obidvaja súperi pridali tromf, zostáva im teda jeden tromf. Všetky vaše tromfy až na jeden malý tromf v ruke sú vysoké, na stole máte ešte deviatku a desiatku a všetky honéry máte v ruke.

TEN MALÝ TROMF V RUKE MÁ CENU ZLATA!

Ten malý tromf si MUSÍTE PONECHAŤ, bude mať dve úlohy: dokončiť tromfovanie a zároveň poslúžiť ako prechod na stôl.

Postup je teda veľmi podobný tomu, aký použil náš hlavný hráč. Po zobraní zdvihu károvou osmičkou vynesiete zo stola druhé srdce a šnapnete si ho v ruke, nie však malým károm ale károvým dolníkom. Malý pik z ruky si šnapnete na stole károvou deviatkou. Tretie srdce zo stola si šnapnete v ruke károvou dámou. Obidvaja súperi pridali srdcia, takže tri srdcia stola sú vypracované.

Teraz prichádza hviezny čas pre vaše malé káro - vynesiete ho, na stole vezmete zdvih desiatkou a zároveň padá posledný tromf súperov. Na tri srdcia stola zahodíte z ruky dva trefy a pik. Namiesto padnutia plníte s nadzdvihom!

CELÉ ROZDANIE:


 

Nemáte oprávnenie pridať komentár.