Spingold na BBO (doplnenie II.) Tlačiť E-mail
31. 07. 2011
V dňoch 27-31.júla sa v Toronte uskutočnia letné majstrovstvá severnej Ameriky v suťaži družstiev zvané aj Spingold (podľa zakladateľa a sponzora súťaže). Ide o jednu z najrenomovanejších súťaží na svete, ktorá sa hrá od roku 1934 a medzi jej prvými víťazmi boli bridžové legendy vrátane kráľa bridžu Elyho Culbertsona alebo hviezd ako  Oswald Jacoby a Charles Goren. V posledných rokoch sa súťaže zúčastňujú aj europskí hráči vytvárajúci rôzne a aj viťazné transnacionálne družstvá, avšak na domácej pôde v tejto dobre honorovanej súťaži stále väčšinou víťazia americkí hráči.

Spingold sa hrá KO systémom. Zoznam družstiev nájdete tu, z nich po elimináciách v súťaži pokračuje 64 družstiev. Účasť je výkonnostne obmedzená, musí byť splnený limit získaných majstrovských bodov. V jednom vyraďovacom kole sa odohrá 64 rozdaní, o postupe rozhodne rozdiel v imp bodoch.

Súťaž bude prenášaná aj na BBO, rozvrh nájdete tu. BBO je nielen najväčšia/najlepšia počítačová probridžová inovácia posledných rokov (podľa niektorých vyjadrení dokonca záchranca športového bridžu v tvrdej konkurencii iných počítačových zábav, hlavne pokru), ale zároveň vďaka takýmto prenosom spĺňa výraznú propagačnú a edukačnú úlohu, lebo ponúka kvalitný a podnetný bridž spojený s odbornými komentármi a oboje nepochybne prispieva ku hráčskemu rastu. Mimo toho býva Spingold aj výborná zábava, takže ho určite nevynechajte.

Doplnenie 31.7.2011: do dnešného finále Spingold postúpili po ťažkom boji družstvo Nickell (Frank Nickell - Zia Mahmood, Ralph Katz- Bob Hamman, Jeff Meckstroth - Eric Rodwell) po semifinálovej výhre o 3imp, pričom v zápase prehrávali aj o 50 imp a ako ich súper francúzsko-talianske-nórske legionárske družstvo Monaco (Pierre Zimmermann - Franck Multon, Fulvio Fantoni - Claudio Nunes, Tor Helness - Geir Helgemo), ktoré v semifinálom zápase tiež skoro celý zápas prehrávalo, aby napokon vyhralo o 13 impov. Priamy prenos americko-európskej konfrontácie týchto nezdolných a zároveň množstvom titulov ozdobených súperov, skutočnej svetovej bridžovej špičky, začína na BBO už o 17-tej hod (pozor, v posledný deň súťaže začínajú skoršie ako v predošlých kolách).

Doplnenie 1.8.2011: vo finálovom zápase pomerne presvedčivo vyhralo družstvo Monaco, ktoré celý zápas viedlo a napokon vyhralo v pomere 132:86 imp. Takto toto družstvo zaknihovalo prvý (ale iste nie posledný) veľký úspech na medzinárodnej scéne. Pripomeňme si, že vznik tohto družstva je zviazaný s tzv. aférou Fantunes, ktorá vznikla, keď Mária Teresa Lavazza stála ako NPC kapitán talianskeho národného družstva v minulom roku pred problémom, ktoré tri páry zo špičkových štyroch nominovať na ME do Ostende, pričom pomerne prekvapujúco vynechala vtedy najvyššie hodnotený pár Fantoni-Nunes (Taliani ME vyhrali). O afére si môžete prečítať veľa na serveri neapolitan, vrátane rozsiahlych rozhovorov s každým priamym alebo nepriamym účastníkom aféry. Následne Pierre Zimmerman ohlásil vznik hráčsky transnacionálneho družstva, ktoré bude môcť od roku 2013 - po splnení tzv. Bona fide podmienok hrať aj na súťažiach organizovaných EBL alebo WBF. Aj tento ich úspech dokumentuje, že vrcholných súťaží sa v budúcnosti zúčastní ďalšie družstvo majúce oprávnene ašpirácie na obsadenie najvyších mét.


 

Nemáte oprávnenie pridať komentár.