Prelicitovanie sa vypláca Tlačiť E-mail
Napísal Pavel Mokráň   
24. 07. 2011

Prelicitovanie sa vypláca

Rozdával Západ, obidve strany v prvej hre Výnos – ???

Zahájenie 2 srdcia znamenalo dva päťlisty, srdcový a ľubovoľný iný, do 10 bodov. Prišla silná odpoveď partnera, zároveň je to otázka na druhý päťlist. Odpoveď tri srdcia znamenala pikový päťlist a Juh sa rozhodol pre 3 bez tromfov. Ako Západ, čo vynesiete zo svojho listu?

Sila Juhu bude určite v lacných farbách. Z vášho listu sa dá usúdiť, že má silné a dlhé trefy a aspoň jeden top honér v kárach. Výnos do lacnej farby by mu mohol pomôcť. Poraziť to môžete, ak má partner chýbajúce honéry v drahých farbách. Rozhodli ste sa, že sa "pozriete na stôl" a vyniesli ste srdcové eso. Ukázal sa stôl:

Hlavný hráč pridal zo stola štvorku a partner dvojku. Markujete obrátene, malá je pozitívna marka. Budete pokračovať srdcom?

Chvíľku uvažujte. Partner zrejme má K-J-x v srdciach, to dáva obrane celkom tri srdcové zdvihy. Ak by však nemal pikové eso, záväzok sa poraziť nedá. Ak pikové eso má ... a budete pokračovať srdcom, obrana dostane tri srdcové zdvihy a pikové eso.

Ak chcete záväzok poraziť, musíte v druhom zdvihu vyniesť pikovú dámu. To už bude hlavný hráč bezradný. Ak dámu prikryje kráľom, partner vezme zdvih esom a vráti pik k vášmu dolníkovi, aby ste mohli podohrať srdcia. Ak pikovú dámu prepustí, podohráte v treťom zdvihu srdcia stola a partner si svoje pikové eso odohrá po treťom srdcovom zdvihu.

CELÉ ROZDANIE:

Táto obrana nebola vôbec ľahká, o čom svedčí aj to, že zo 17 obrancov iba 3 porazili záväzok 3 bez tromfov, čo im v párovom hodnotení vynieslo 76%. Štrnásti hlavní hráči záväzok splnili, niektorí s kontrou a niektorí s 1-2 nadzdvihmi. Splnený záväzok bez kontry priniesol 60%.

Aj z tohto rozdania vidno, že sa štatisticky vyplatí prelicitovávať.


 

Nemáte oprávnenie pridať komentár.