Ako ukázať bočnú silu Tlačiť E-mail
Napísal Pavel Mokráň   
24. 07. 2011

Ako ukázať bočnú silu

Rozdával Juh, obidve strany v druhej hre Výnos – piková päťka

Ako sa rozdanie hralo: Sever sa opýtal partnera pomocou Staymanovej konvencie (2 trefy) či má drahý štvorlist. Juh odpoveďou dve kára poprel drahý štvorlist a Sever sa rozhodol pre hru bez tromfov.

Východ vzal prvý zdvih pikovým kráľom a vrátil pikového dolníka. Západ prevzal dámou a zahral pikovú desiatku, aby vyrazil eso.

Hlavný hráč zahodil zo stola dva trefy na druhý a tretí pik. Potom začal hrať kára, na tretie a štvrté káro zahodil z ruky dva trefy. Východ zahodil dve srdcia na základe toho, že ak by Juh mal AQx v srdciach, záväzok sa nedá poraziť. Na piate káro musel Východ nájsť ešte jeden odhod.

Východu zostávajú v ruke 3 srdcia a 3 trefy. Už ste sa rozhodli, čo by ste zahodili?

Východ videl, že hlavný hráč zahodil dva trefy a zdalo sa mu, že hlavný hráč nemá záujem o túto farbu. Preto Východ zahodil tref.

FATÁLNA CHYBA

Bola to fatálna chyba. Juh zahodil srdce a odohral si dva vysoké trefy, na ktoré vypadla dáma aj dolník. Trefová desiatka urobila deviaty zdvih a znamenala splnenie záväzku.

Ako mohol Východ vedieť, čo je vo veci?

Malo by byť jasné, že v treťom zdvihu Západ mohol niesť pikovú desiatku alebo osmičku, aby vyrazil pikové eso.

Kto z vás používa Lavinthalovu konvenciu vie, že Západ by niesol pikovú desiatku, ak by mal silu vo vyššej farbe - teda v srdciach. Ak by mal silu v trefoch, vyniesol by osmičku. Keďže Západ vyniesol pikovú desiatku, bolo bezpečné pre Východ zahodiť srdce.

Ak sa môžete rozhodnúť, akú kartu vyniesť na vyrazenie esa alebo inej zádrže, výberom môžete povedať partnerovi niečo o svojom držaní v ostatných farbách. Vysoká karta ukazuje silu vo vyššej vedľajšej farbe, nízka karta ukazuje silu v nižšej farbe. V našom prípade zo sily kár na stole je zrejmé, že markovaná nízka farba by boli trefy.

CELÉ ROZDANIE:


 

Nemáte oprávnenie pridať komentár.