ME v Poznani 2011: súťaž párov open Tlačiť E-mail
03. 07. 2011
Súťaž párov na ME je dlhá, dlhočizná. Začínala kvalifikáciou, hrá sa 2 dni, každý deň 5 kôl po 10 rozdaní, spolu teda 100 rozdaní. Denný rozvrh bol pritom počas celej štandardný: začína sa o desiatej, hrá sa 10 rozdaní. Na 2 rozdania máte 17 minút, potom minútu na striedanie, takže takéto kolo trvá 90 minút. Pozor, ak prekročíte čas, tak sa v zásade nič nedeje. Možno sa objaví trochu zvedavý rozhodca, či už ste aspoň začali hrať druhé rozdanie príslušného striedania a ak nie, tak vám ho možno zoberie. Ináč len dozrie, aby sa rozdanie dohralo, prípadne pomôže s prenosom bordov a podobné maličkosti. Proste pohoda. Spomínam si, že sme jedno takéto striedanie - bolo to náhodou posledné v danej sekcii - začali dosť oneskorene  a prvé rozdanie nám (už si fakt nespomínam prečo) dosť trvalo a potom sme aj nasledovné zohrávali výrazne pomalšie. Objavil sa aj rozhodca, mierne pobavený takýmto oneskorením a po prvý raz som počul aj časový údaj: chlapi, meškáte už 15 minút, prosím pridajte. Ak by som na Slovensku meškal 15 minút, tak neviem čo by sa stalo. Možno by ma aj rozhodca zastrelil, teda keby mal so sebou náboje ...:). Tak či onak, jedno takéto kolo trvalo asi 90 minút a potom nasledovala 30 minútová prestávka. Druhé kolo začínalo o 12-tej, nasledovala tentoraz 90 minútová prestávka na obed, tretie kolo začínalo o tretej, štvrté o piatej a posledné, piate o siedmej večer.. Koniec bol teda zhruba o pol deviatej, prakticky však o deviatej, lebo hráči čakali na výsledky, rozdania, privátne skórovacie lístky, atď. Jeden deň hrania teda predstavuje skoro 11 hodinový záťah. A takýchto dní je za sebou päť.

Poďme ku hre. Nemali sme veľké oči, ale dúfali sme, že sa aspoň jeden pár pri troche šťastia pobije o účasť v semifinále A. Týmto predpokladom bol pomerne rýchlo koniec - už výsledodky úvodných kôl boli proti takémuto cieľu. Nie že by sme hrali dobre, to naozaj nie, ale zároveň sme boli bytí ako žito. Náš výsledok osciloval okolo 45%, občas o niečo lepšie, ale ku potrebným 51 a čosi % sme potrebovali 2 naozaj dobré kolá a pritom sme neboli schopné dať dokopy ani jedno, takže  napokon sme skončili v poli porazených. Trochu lepšie bolo v semifinále B, kde sa naše páry umiestnili v strede štartovného poľa - ale lepšie umiestnenie nebolo dané lepším výkonom, ale skôr tým, že výkonnosť súperov predsa len poklesla, nakoľko najlepších 146 párov hralo semifinále A (na druhej strane dodám, že aj v béčku sa našli hráči svetovej triedy).  Samozrejme, pri takomto výkone šanca na postup do finále A zo semifinále B (postupovalo len prvých 6 párov) bola vyslovene iluzórna a tak sme skončili vo finále B. Možno povedať, že v prekvapujúco silne obsadenom finále B sme dosiahli zase opäť lepšie výsledky ako v predošlých častiach súťaže, ale osobne ich hodnotím ako premárnenú šancu, lebo na rozdiel od  úvodu kvalifikácie sme už tentoraz nemali smolu, sála nás nebila tak ako nás mlátila počas úvodných kôl kvalifikácie a tak sme naozaj mohli dosiahnuť ešte lepšie výsledky.

Súťaž priniesla dlho očakávaný poľský úspech, keď vyhral relatívne menej známy poľský pár Gula-Taczewski. Takisto súťaž seniorov priniesla poľský úspech, tentoraz v podobe známejších mien: Jezioro-Russian. Súťaž žien ovládli Holanďanky a vyhral pár Arnolds-Vriends.

Ešte pár slov ku samotnému párovému turnaju. Mám dojem, že osobne som zriedka videl kartu, ktorá by bola natoľko náročná. V temer každom rozdaní sa vyskytol nejaký typický párakový problém. Hrať drahú farbu alebo NT bola jedna z otázok, ktoré dosť často rezonovali u stolíka. To malo občas aj extrémne formy, napríklad s listom

súper skúsil slem po partnerovom otvorení 1káro a potom sa pokúsil zastaviť licitáciu na 5NT. Partner tomu nerozumel, zalicitoval 6pikov. Celé rozdanie:













Hlavne domáci hráči volili preferenciu NT a to naozaj s mimoriadnou úspešnosťou. Druhá permanentná otázka, ktorá vystupovala v dramatickej forme, bol výnos. Obecne platí, že v páraku je dobrou taktikou vynášať  bezpečne, ale nie je to dogma a bezpečný výnos si neslobodno zamienať s pasívnym výnosom a zároveň treba vedieť odhaliť rozdania, kde treba vyniesť agresívne. Podobné problémy boli často aj v zohrávke. Urobiť impas, ktorý dodá top alebo hrať bez neho na odhadovaný 40% výsledok. To je nepríjemná dilema, ktorú hráč vo forme a v pohode rieši väčšinou úspešne, ale ťažko sa to rieši, ak ste predtým chytili tri nuly, z toho dve v podstate  za nič a ďalšia nula je klincom do rakve. Na druhej strene však treba povedať, že takáto - spomínaná náročná - karta je živnou pôdou skutočne dobrého bridžu a nám takto ukázala, kde sa musíme výrazne zlepšiť.

Keď som tento text rozhodcami začal, tak na tému rozhodovania aj skončím. Na takomto turnaji sa samozrejme vyskytnú rôzne situácie. Niektoré klasické, niektoré atypické. My sme ukážkou oboch zažili zhodou okolností s dánskymi hráčmi. Klasická situácia nastala, keď Dán predo mňou otvoril 1NT, ktorý som trestne kontroval a druhý Dán rekontroval (SOS), či mi  ale jeho partner vysvetlil ako trestnú - čiže silnú rekontru. So 17 bodmi som teda 1NT ku svojej smole (mínus 2) 1NT opustil a zároveň sme aj vynechali 4piky, lebo odhaliť,  že v rozdani je teraz niečo medzi 45-47 bodov nebolo jednoduché. Rozhodca pridelil upravený výsledok z mixu dosiahnutého u stolíka a z 1NT xx mínus 2, čo nám dalo satisfakčne cenných zhruba 75%. Druhý prípad  ku zmene výsledku dosiahnutého u stolíka neviedol, ale je podľa môjho názoru zaujímavejší a stal sa Mirke s Tomčom proti dánskym juniorom v tomto rozdaní:


N otvoril 2piky(!), Mirka povedala 2nt, odzneli 2 pasy a N dal kontru(!). Mínus 3, delená nula. Rozhodca nebol zavolaný hneď (ono ani ku nejakému priestupku nedošlo), ale rozdanie a jeho priebeh bol neskôr s rozhodcom konzultovaný. Rozhodca povedal, ze v zásade takto licitovať možu (mimoriadne ojedinele), upraviť výsledok nemožno, lebo nič špeciálne neporušili. Každopádne takto licitovať pravidelne nemôžu a budú ich sledovať a ak by to spravili ešte raz-dva krát, tak by ich diskvalifikovali zo súťaže. Vravel, že nemožu napríklad licitovať 7NT s ničím, lebo tým dávajú zadarmo top súperom. Toto nie je až tak silno odlišný prípad, lebo tiež to pravdepodobne niekomu top da (ak to neskončí presne -1) a výsledky to silne randomizuje.


 

 

Nemáte oprávnenie pridať komentár.