Kedy je to už marka? Tlačiť E-mail
Napísal Pavel Mokráň   
03. 07. 2011

Kedy je to už marka?

Rozdával Juh, obidve strany v druhej hre Výnos – srdcová päťka

Vynášate srdcovú päťku, aby ste skúsili, či partner nemá niečo pozoruhodné v srdciach, keďže hlavný hráč poprel drahý štvorlist.

Zo stola prišla štvorka, partner pridal deviatku a hlavný hráč berie v ruke dolníkom. Hlavnému hráčovi sa výnos páči, pokračuje srdcovým esom, partner pridáva dvojku. Hlavný hráč ide na stôl srdcovou dámou, partner pridáva šestku. Hlavný hráč vynáša trefového dolníka na impas, partner dáva osmičku a vy beriete zdvih kráľom.

Dosiahli sme očividne kľúčový bod rozdania. Čím budete pokračovať? Markoval vám už partner svoju preferenciu?

Partner pridal v druhom zdvihu srdcovú dvojku a potom šestku. Ak by dal v druhom alebo treťom srdcovom kole srdcovú desiatku, bol by to Lavinthal na vyššiu farbu - piky. Neurobil to, srdcovú desiatku si ponechal, aj keď je isté, že padne na vysoké srdce. Takže piky nemarkuje.

KTORÁ KARTA PARTNERA JE UŽ MARKA?

Ja zastávam názor, že za marku treba odhodenú kartu považovať vtedy, keď už je jasné, že s kartami, ktoré vo farbe zostávajú, už nie je možné získať zdvih, alebo inými slovami, keď všetky vysoké karty v tej farbe majú súperi.

V tomto rozdaní je jasné, že partner piky nechce, lebo si srdcovú desiatku ponechal, hoci ňou mohol ukázať záujem o piky. Trefy sú farba hlavného hráča. Zostávajú teda len kára. Hráte károvú dvojku, partner berie zdvih kráľom a pokračuje károvým dolníkom. Beriete štyri kárové zdvihy, trefového kráľa a pikové eso - a je to mínus dva.

Otázkou zostáva, či už druhé srdce partnera nemá byť marka. Je predsa zrejmé, že hlavný hráč má štyri najvyššie srdcia, teda obrana žiadny zdvih na srdcia neurobí. Západ by mal do druhého srdcového zdvihu zahodiť šestku a do tretieho dvojku. Tým, že nezahodil srdcovú desiatku, popiera záujem o piky, ale keďže do druhého zdvihu nezahodil dvojku, nemá záujem ani o trefy, čo sa napokon ukázalo tým, že trefy si rozohral hlavný hráč ako svoju pracovnú farbu.

CELÉ ROZDANIE:


 

Nemáte oprávnenie pridať komentár.