ME v Poznani 2011: open družstvá (doplnené) Tlačiť E-mail
02. 07. 2011
Výborne obsadenej a náročnej súťaže sa zúčastnilo 120 družstiev. Organizátori ich rozdelili do 15 skupín. V skupinách sa hraje systémom každý s každým na 10 rozdaní, prví traja postúpili potom do semfinále A, zvyšok do semifinále B. V ňom sa ocitlo aj družstvo Slovenska (Kemeňová, Tomčáni, Henc, Velecký), keď jeho výsledky v kvalifikačnej skupine boli horšie ako jeho hra, i keď aj o hre by sa dalo povedať určite dostatok kritických slov. Každopádne sme však v skupine zápasy prehrávali skôr nedostatkom agresivity a snáď aj šťastia ako hrubými chybami.

V semifinálových skupinách sa hraje o postup do medzi najlepších 32, pričom zo semifinále A, kde je 45 družstiev, postupuje prvých 27, kým zo semifinále B, kde je 75 družstiev, len prvých 5 družstiev. Na rozdiel od úvodných vyraďovacích bojov sme začali zápasy vyhrávať a keď sme vysoko porazili  silné holandské družstvo, tak nám dokonca vznikla nádej na postup. Tá žiaľ celkom zhasla v predposlednom kole v zápase proti kvalitnému nórsko-anglickému družstvu zásluhou najvyššej prehry na súťaži (jedno extrémne drahé nedorozumenie, jedna zlá obrana), ktorá nás v nabitom a vyrovnanom poli odsunula napokon až na 32. miesto v semifinále B, kým našich súperov prakticky poslala do vyraďovacích bojov. Škoda premárnenej šance. Družstvo odohralo na súťaži celkovo 14 zápasov, z nich sedem (osem)  vyhralo, čo je akceptovateľný výsledok a dosiaľ najlepší na porovnateľnej súťaži, ale celkový dojem kalia 2 vysoké prehry a z nich hlavne už spomínaná možno v kľúčovom zápase predposledného kola.

Nad premárnenou šancou určite smúti viac družstiev. Do finále nepostúpili napríklad družstvá ako Angelini, Zaleski alebo domáci favoriti. Naopak do finále postúpilo z tretieho miesta v semifinále A zásluhou výbornej hry česko-holandské družstvo Kopecký. Výsledky KO bojov budú do tohto textu postupne dopĺňané.

Využijem túto príležitosť, aby som povedal niekoľko slov o organizácii súťaže. Hrácie miestnosti sa nachádzajú v jednej hale veľtržného areála mesta Poznaň, v areále dosť podobného brnenskému veľtržnému areálu. Účastník súťaže začína svoj pobyt registráciou. Na rozdiel od minulých súťaží organizátori upustili od (zbytočného a drahého) fotenia účastníkov a registračné karty majú už pre hráčov pripravené. A tak miesto čakania v rade na fotografa a výrobu registračnej karty sme ich dostali hneď. Na registračnej karte má každý hráč priradený svoj pin a pomocou neho sa identifikuje u stola pri zadávaní do bridgematu. Zároveň je na registračnej karte aj jeho identifikačný čiarový kód. Ten sa dá využiť nasledovne: vo vestibule sa nachádza niekoľko tlačiární a vedľa nich sú snímače  čiarového kódu. Po zosnímaní kódu tlačiareň vytlačí kompletne vyplnený zápisový lístok predošlého kola príslušnej súťažnej jednotky (družstva alebo páru). Zdalo by sa, že u tlačiarní môže byť tlačenica, ale nie je tomu tak, lebo pri začiatku nasledovného kola organizátori osobne doručia každému družstvu jeho výsledok, takže tlačiareň poskytujú len dodatočný benefit. Iná zaujímavá vec sú časové pomery. V súťaži družstiev sa hraje jedno kolo na desať rozdaní a časový limit je 85 minút. Na naše pomery je to vlastne nepredstaviteľne veľa, ale ono to vlastne nie je všetko, lebo prakticky majú hráči na jedno kolo k dispozícii 90 minút. A aj pri prekročení tohto času sú rozhodcovia veľmi tolerantní. Zdá sa, že základné pravidlo znie: netrestať ojedinelé a náhodné časové priestupky, neznechucovať ľuďom ich zábavu zdvihnutým prstom: pozor, máš už len toľkoto času a ak nebudeš na čas hotový, tak, atď ... Medzi jednotlivými kolami je zhruba 30 minútová prestávka. Tá je v podstate nevyhnutná z technických dôvodov, lebo urobiť nasadenie na ďalšie kolo,  zozbierať a rozniesť sady zhodných rozdaní na 60 stolov si svoj čas naozaj vyžaduje. Hracie miestnosti sú veľké, stoly sú dostatočne od seba vzdialené, miestnosti sú klimatizované, takže tieto hracie podmienky su úplne v poriadku. Je tu aj niekoľko bufetov, káva, čaj, koláčiky, klobásky a podobne za normálne ceny (sme v Poľsku, kde je lacnejšie a kde má kapitalizmus inú tvár ako u nás: podnikatelia pracujú s dlhodobejším horizontom zbohatnutia).

Doplnené (3.júla 2011). České družstvo Kopecký pokračovalo vo výborných výkonoch aj v prvom kole, keď bez problémov vyradilo maďarské družstvo Hungary Steve a v ďalšom postupe mu zabránilo až družstvo Nederlands White. Víťazom súťaže sa stalo americké družstvo Mahaffey, ktoré vo finále porazilo francúzsko-nemecké družstvo Bessis.

 

Nemáte oprávnenie pridať komentár.