Kedy si zobrať koláč Tlačiť E-mail
Napísal Pavel Mokráň   
29. 05. 2011

Kedy si zobrať koláč

Rozdával Juh, Sever-Juh v druhej hre Výnos – trefová dvojka

Ako sa rozdanie hralo: Západ vyniesol trefovú dvojku, hlavný hráč pridal zo stola malú a Východ vzal zdvih kráľom. Východ potom vrátil pikového dolníka, hlavný hráč vzal zdvih esom.

Hlavný hráč prešiel na stôl trefovým dolníkom a zahral kárový impas. Na stôl sa vrátil trefovým esom a zopakoval kárový impas. Potom odohral kárové eso a splnil záväzok piatimi károvými, dvomi pikovými a dvomi trefovými zdvihmi.

Hráči prešli k ďalšiemu rozdaniu bez toho, že by si niekto všimol spáchané faux paux. To isté sa vám môže stať, keď idete na návštevu s deťmi a nedáte im inštrukcie ohľadom koláča.

FATÁLNA CHYBA

Východ urobil fatálnu chybu, keď si vzal svoj koláč hneď ako mu ho prvý raz ponúkli. Mal by vidieť, že jeho trefový kráľ mu neunikne, aj keď dá prvý raz malý tref, keďže eso svieti na stole.

Východ by mal tiež vidieť, že sa nebude cítiť príjemne so svojim károvým kráľom, keď hlavný hráč ponesie zo stola káro. Mal by sa preto snažiť poskytnúť hlavnému hráčovi čo najmenej príležitostí, aby mohol niesť zo stola káro.

Ak Východ zdvorilo zahrá v prvom zdvihu malý tref, Juh musí vziať zdvih v ruke. Vráti tref, aby impasoval dolníkom stola, ale Východ zoberie zdvih kráľom. To je správny čas zobrať si koláč.

Výsledkom je to, že sa hlavný hráč dostane na stôl len raz, a teda môže niesť káro zo stola len raz. Musí odovzdať kárový zdvih a obrancovia porazia záväzok, keďže získajú jedno káro, dva piky, tref a srdcové eso.

Doma nám kedysi hovorili: "Ak Ti na návšteve ponúknu kopáč, je zdvorilé povedať - Nie, ďakujem. - Ak Ti ponúknu znovu, potom si už zober." Smejete sa tomu? Vari to nie je dobrá rada pre bridžových hráčov?

CELÉ ROZDANIE:


 

Nemáte oprávnenie pridať komentár.