Zmena je nevyhnutná Tlačiť E-mail
Napísal Pavel Mokráň   
22. 05. 2011

Zmena je nevyhnutná

Rozdával Západ, Sever-Juh v druhej hre Výnos – piková dáma

Východ odhadzuje v prvom zdvihu pikovú šesťku aby ukázal pikového kráľa. Hlavný hráč zobral zdvih esom. Potom zahral z ruky károvú päťku a na stole vzal esom. V treťom zdvihu vyniesol zo stola srdcovú desiatku.

Obranca na Východe pridal srdcovú štvorku. Správne mal pokryť dámou, ale ešte nebolo nič stratené. V štvrtom zdvihu vyniesol hlavný hráč zo stola srdcovú sedmičku, Východ prikryl kráľom a Juh vzal zdvih esom.

Potom hlavný hráč zahral trefovú štvorku, Západ pridal dvojku a dáma stola získala zdvih. Nasledovalo posledné srdce stola, osmička, Východ vzal zdvih dámou. Potom si Východ odohral pikového kráľa, Juh pridal osmičku.

Teraz sa Východ nezamyslel a pokračoval ďalším pikom. Hlavný hráč šnapol a zo stola zahodil tref, srdcovým dolníkom dotromfoval a zo stola zahodil posledný tref, potom si pohodlne odohral kára a splnil s dvoma nadzdvihmi.

VÝCHOD MUSÍ VIDIEŤ NEVYHNUTNOSŤ ZMENY NA TREFY

Východ si mal uvedomiť, že partner na svoj zásah musí mať trefové eso a veľmi pravdepodobne aj dolníka. Západ licitoval piky, teda ich má päť, takže hlavný hráč už piky nemá. Ak by aj partner nebol zasiahol do licitu, zmena na trefy bola jedinou šancou porazenia záväzku.

Po zahraní trefa Západ vezme dva zdvihy na dolníka a eso trefové a zahrá káro, ktoré Východ šnapne. Správna úvaha prinesie obrane tri zdvihy a namiesto dvoch nadzdvihov výsledok bude mínus jeden!

CELÉ ROZDANIE:


 

Nemáte oprávnenie pridať komentár.