Vyberte si menšie riziko Tlačiť E-mail
Napísal Pavel Mokráň   
06. 05. 2011

Vyberte si menšie riziko

Rozdával Sever, obidve strany v druhej hre Výnos – srdcová päťka

Ako sa rozdanie hralo: Hlavný hráč získal prvý zdvih na stole srdcovým esom a zo stola vyniesol malý tref. Východ pridal malú a Juh získal zdvih kráľom.

Hlavný hráč uvažoval o výnose ďalšieho trefa z ruky, nevedel však, či by mal vyniesť dámu alebo malý tref. V našom prípade by bolo dobré zahrať malý tref, ale vyniesť dámu by bolo dobré v prípade, že Východ začínal s A-x-x a Západ s J-x. Ak by Východ mal aj eso aj dolníka, bolo by dobré niesť aj druhý tref zo stola.

Problém bol ako prejsť na stôl, aby odtiaľ niesol druhý tref. Vyzeralo "bezpečne" vyniesť pika ku kráľovi, ale toto stálo hlavného hráča záväzok. Východ vzal ďalší tref esom a vypálil naspäť kárového kráľa, aby zo stola vyhnal kárové eso. Tým hlavný hráč stratil vstup na stôl a nemohol si odohrať vypracované trefy, bez ktorých nemohol splniť záväzok.

MUSÍ VYNIESŤ KÁRO

Po získaní prvého trefového zdvihu kráľom musí Juh vyniesť káro k esu stola. Východ môže vziať trefové eso a stiahnuť si tri kárové zdvihy, ale to je všetko.

Aj ak by obrancovia mohli vyniesť pika z ruky Západu po odohraní svojich kár (toto by bolo možné, ak by Západ mal dĺžku v kárach), Juh môže zobrať pikový zdvih v ruke, aby odohral trefovú dámu, potom prejde na stôl pikovým kráľom, aby si odohral dva vypracované trefy. Obrana ho nemôže odrezať od stola.

Ono to vyzerá nebezpečne - otvárať kára, ale je veľmi nepravdepodobmé, že by jeden súper mal päť zo šiestich chýbajúcich kár a k nim tiež trefové eso. Zahranie kára je preto menej riskantné, než "bezpečné" zahranie pika.

Ak nechcete prijať občas riziko, máte to ťažké. Riziku sa nevyhnete ani vtedy, ak sa rozhodnete celý deň preležať v posteli. Rozumné je zvoliť si to menšie riziko.

CELÉ ROZDANIE:


 

Nemáte oprávnenie pridať komentár.