Správny čas a smer Tlačiť E-mail
Napísal Pavel Mokráň   
17. 04. 2011

Správny čas a smer

Rozdával Juh, Sever-Juh v druhej hre Výnos – srdcová osmička

Ako sa rozdanie hralo: Po zobratí tromfového výnosu pomýšľal hlavný hráč vyniesť pik, šnapnúť pik a potom skúsiť trefový impas. Toto by bolo nebezpečné, ak by stôl bol bez tromfov, pretože obrancovia by mohli dostať trefovú dámu a druhý pikový zdvih.

Aby sa vyhol tomuto nebezpečenstvu, hlavný hráč skúsil trefový impas v druhom zdvihu, Východ vzal zdvih dámou a promptne vrátil tromf.

Hlavný hráč vzal na stole a vyniesol pik, ale Východ naskočil pikovým kráľom a vyniesol tretí tromf. Teraz hlavný hráč nemohol šnapnúť na stole pik a napokon musel odovzdať druhý pikový zdvih a padol.

NESPRÁVNY ČAS

Juh si myslel, že impasoval nesprávnym smerom, ale v skutočnosti impasoval v nesprávnom čase. Hlavný hráč mal v druhom zdvihu vyniesť pik.

Ak Východ zoberie a vráti tromf, hlavný hráč zoberie na stole, pričom si všimne, že Západ už nemá tromf. Teraz je bezpečné vyniesť zo stola tref a impasovať dolníkom.

Situácia by bola podobná aj vtedy, ak by tri tromfy mal Západ. Vtedy by Západ vzal pikový zdvih, aby vyniesol druhý tromf. Hlavný hráč vezme a pritom zaregistruje, že Východ už nemá tromfa. Preto vezme v ruke a vynesie trefového dolníka na impas.

Idea je vydať pikový zdvih a zistiť, ktorý súper je už bez tromfov. Potom je možné urobiť bezpečne trefový impas voči tomuto súperovi.

V niektorých rozdaniach sa vám môže zdať, že váš záväzok závisí na tom, či uhádnete, ktorý zo súperov má kľúčovú dámu. Na ktorú stranu máte impasovať? Nezabudnite si však položiť aj otázku kedy máte impasovať.

CELÉ ROZDANIE:


 

Nemáte oprávnenie pridať komentár.