Priamo do tlamy Tlačiť E-mail
Napísal Pavel Mokráň   
10. 04. 2011

Priamo do tlamy

Rozdával Východ, obidve strany v druhej hre Výnos – kárová dáma

Beriete zdvih v ruke kráľom. Pri tromfovaní ste zistili, že Západ mal tri malé tromfy.

Ďalší logický krok je eliminovať kára. Hráte káro k esu a posledné káro stola šnapujete v ruke. Do troch kár obaja súperi prikladali kára.

Ako budete ďalej zohrávať v 7-kartovej koncovke?

Máte pikového kráľa pod nožom, a teda tri stratové piky a stratový tref. Nevyzerá to dobre. Vidíte svetlo na konci tunelu?

AKÚ ROZLOHU MÁ ZÁPAD?

Pri takejto situácii obyčajne hráte tak, aby vám Východ nemohol podohrať pikového kráľa. V tomto prípade by ste však mohli Východ zastúpiť.

Už viete, že Západ mal po tri karty v červených farbách. Jeho zásah jedným pikom sľubuje aspoň päťlist pikový. To znamená, že má maximálne dva trefy. Využijete túto informáciu?

Riešenie je možno pre niekoho prekvapujúce, ale prísne logické. Odohráte eso a kráľa v trefoch a zahráte pikového kráľa - priamo do tlamy šelmy!

Západ si teraz vezme svoje tri pikové zdvihy, ale potom vám musí zahrať do dvojitej šikeny a tým vám dá desiaty zdvih - šnapnete na stole a z ruky zahodíte stratový tref.

Môžete namietať, že Západ môže vziať pikovým esom a pustiť Východ do ruky pikovou desiatkou. Je to možné, Východ si potom odohrá trefový zdvih, ale potom vám musí zahrať káro alebo tref - do dvojitej šikeny. Šnapujete na stole a z ruky si zahodíte stratový pik!

Bolo treba také teatrálne gesto - hrať pikového kráľa? Bolo to nevyhnutné. Skúste ako by to dopadlo, ak by ste zahrali malý pik. Zdvih zoberie Východ desiatkou, odohrá si trefový zdvih a potom vám podohrá pikového kráľa. Rozdiel je jasný.

CELÉ ROZDANIE:



 

Nemáte oprávnenie pridať komentár.