Nové pohľady na súťažnú dražbu I |
![]() |
Napísal Edo Velecký | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Pondelok, 16 Máj 2005 00:00 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
2003, Praha, finále 1. pražskej ligy, IMPs a vy máte list:
2. 4+4+ v drahých Hráte finálový zápas 1. pražskej ligy. Vaša kontra podľa partnerskej dohody znamená kontru na aspoň jednu z farieb súpera. Čo teraz?
Dávate nakoniec kontru, ktorú máte dohodnutú ako negatívnu v prípade, že si súperi v súťažnej dražbe potvrdia farbu. Partner pasuje a vynáša
3
![]() ![]() ![]() ![]()
1. Zákon totálnych zdvihov Toto vlastne nie je zákon, ale pravidlo. Vymyslel ho francúzsky teoretik a štatistik Vernès. Zdá sa, že toto pravidlo kedysi s úspechom využívala famózna Squadra Azzura. Zmysel je tento: V súťažnej dražbe má každá z obidvoch liniek istý súčet kariet vo svojej najdlhšej spojenej farbe. Súčet týchto čísel je rovný súčtu zdvihov, ktoré obe linky môžu získať. Takže keď má NS 9-listú zhodu v kárach a EW v pikoch, celkove môžu získať 18 zdvihov (napríklad EW 10 v pikoch a NS 8 v kárach). Toto pravidlo – alebo ak chcete zákon - Vernès štatisticky zistil pri štúdiu veľkého súboru rozdaní. Zákon je štatistický – to zn., že neplatí nejako absolútne, ale s určitou dosť vysokou pravdepodobnosťou. Od toho sa odvodzuje podzákon (podpravidlo), že totiž je (býva) optimálne súťažiť až do výšky určenej počtom tromfov na linke (t.j. keď máme na linke 9 pikov, tak po 3 Ak teda ide o zákon štatistický, musia byť stanovené podmienky, za ktorých platí. Takže: počet bodov má byť približne vyrovnaný – linka má 18-22 bodov (17 je krajná hranica). A ďalej: pri súťažení v druhej proti prvej by to malo byť aspoň 20 bodov. A ešte: linky nemajú tzv. dvojitú zhodu, ktorá umocňuje potenciál každej linky a súčet totálnych zdvihov je potom vyšší než pri predbežnom výpočte. Ja by som k tomu dodal ešte i ďalší: súťažiaca linka nemá veľa svojich bodov v súperových farbách, čo by zase jej potenciál snižovalo. Pretože sa na tieto podmienky rado zabúda a pretože to obrana často skazí, hráči súťažnú dražbu často trochu presolia. W vyšla hláška 3 Priznám sa, že mi nie je dosť jasné prečo by mal platiť podzákon – podpravidlo, ale na tomto mieste to nebudem už rozoberať. Willie Jago z Austrálie pracoval dlho na precizovaní zákona totálnych zdvihov a nakoniec napísal o tom knihu, ku kterej som čítal iba recenziu. Jago dokazuje, že každé 3 body naviac pridávajú linke na kapacite – s 8 tromfami a 23 bodmi sa môžu hrať 3 V našom rozdaní EW splnili 9 zdvihov a NS môžu splniť 10 zdvihov v kárach. Súčet totálnych zdvihov je 18, takže sa zdá, že tu zákon neplatí. 2. Sila tromfovej zhody V auguste 1973 predložil The Bridge World do svojich expertných licitačných problémov tento:
Prosím, premýšľajte minútku, čo by ste teraz zadražili Vy (lebensohl nehráte). Máte na linke 23-25 bodov. Z 32 expertov padlo 20 do pasce a pasovalo, a 6 ďalších do priepasti a kontrovalo. Len 6-im sa to nejako nezdalo a dražili 2BT. Rozdanie pochádzalo z majstrovstva Francúzska družstiev 1972 a vyzeralo takto:
1972
|
![]() |
![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() ![]() ![]() |
VÍŤAZNÉ družstvo majstrovstva dalo kontru na 2 . Splnené +1 za –870. Nie že by som sa tomu venoval dôkladne, ale poraziť 3
je pre obranu už celkom výkon. Cestu k porazeniu 2
som nenašiel.
Na druhom stole N-S vydražili 3BT. E vyniesl pik a W pridal 8. Hlavný hráč vypracoval srdcia a nezadržateľne vyskvízoval W na nútený výnos na 9-ty zdvih. W by mohl 3BT poraziť, keď zahrá skvele (pre experta, ktorý vidí všetky body, ale nie nemožné). Toto zahranie sa však drsne prieči nášmu naučenému stereotypu (vidíte, ako má W brániť?). (Mimochodom, všimnite si, že platil zákon totálnych zdvihov – EW splní 2
a NS 2
. Lenže stav bodov je 16-24!, takže neplatia Jagove upresnenia).
Dobre, môžete namietať, že kontra bola zlá, kontrovať sa má so 4-listom, a vôbec najlepšie so 4-listom za dĺžkou. Pozrime sa však, čo sa stalo Helgemovi a Helnessovi na ME 1997 proti Juhoslávii:
![]() |
![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() ![]() ![]() |
Both Vul | ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() West Pass Pass 3 ![]() All Pass |
![]() Helness North 1 ![]() Dbl Pass |
![]() East 2 NT Pass Pass |
![]() Helgemo South 1 ![]() Pass Pass Dbl |
3 x by West
Trick 1. N |
Lead![]() |
2nd | 3rd | 4th |
Keď NS zvládnu kára, majú 3BT z logickej pozície N, alebo 5 . Po šialenom 2BT (keby to Roth videl, iste by dostal mrtvicu) by zvládnutie kár problém nebol. Zdá sa, že keď Helgemo zmení v druhom zdvihu na kára (stiahol
AK), prinúti hlavného hráča nechať mu všetky ostatné tromfy a je to –2, čo pravda tiež nie je žiadny zázrak. Chcem týmto rozdaním ilustrovať veľkú silu tromfovej zhody i proti presile bodov a silnému 4-listu. (V tomto rozdaní platí zákon totálnych zdvihov i Jagovo upresnenie, neplatí však to, že by EW mali súťažiť do 2
. Zvýšenú kapacitu linky EW tvorí druhá zhoda v trefoch (aj keď ale trefová farba E je dosť tuhá sama o sebe). Je otázkou, aký má vplyv druhá, ale len 8-listá zhoda.)
Myslím, že v nízkoúrovňovej súťažnej dražbe je dôležitejším faktorom sila tromfovej zhody než zákon totálnych zdvihov. Preto sa môže pasovať i povedzme 1 keď súperi nemajú zhodu a zdá sa, že ani my nie. Keď ale súperi zhodu nájdu, je to s nami už na horšej strane a musíme se činiť, aby sme našli tú svoju vlastnú a aspoň ich vyhnali o niečo vyššie. Zákon totálnych zdvihov orientačne pomáha vtedy, keď situácia nie je celkom jasná.
Z týchto troch rozdaní je vidieť, že sila tromfovej zhody bola ťažko prekonateľná aj pri veľkej bodovej prevahe. Fakticky sa zdá, že keď majú súperi zhodu a vy sa rozhodujete, či ich okontrovať alebo dražiť vlastnú hru, mali by ste sa rozhodnúť pre kontru len so zvýšeným počtom bodov než stačí na hru (povedzme od 28-29). S podštandardným počtom bodov (povedzme 23) nám dokonca dražba súperov môže pomôcť k umiesteniu bodov a rozlôh a splneniu nečakanej hry. Toto posledné tvrdenie hralo tiež kľúčovú úlohu v stratégii slávneho Blue Teamu.
3. Hra v obrane
Je zaujímavé, že súťažná dražba sa úzko prelína s následnou zohrávkou. No, toto je ale článok o dražbe, tak budem čo najstručnejší.
Kým sa pustíte do partnera, že mal vašu kontru vybrať na 4 , začnite od seba. Ja viem, že v reále obrancovi nezvonia zvončeky: „pozor! toto je KRITICKÉ zahranie!“. Ničmenej ste nepočítali zdvihy hlavného hráča a 3
ste mohli poraziť, keby ste prepustili vo 4-tom zdvihu tref hraný zo stola. Hlavný hráč získa síce trefový zdvih, ale vy získate dva iné zdvihy navyše (W by mal len 4 pikové, 3 šnapy na stole + 1 trefový zdvih). Ak má partner
Q, je nutné prepustiť tiež, aby obrana získala 2 pády.
Čo som to len urobil? Tuším som rehabilitoval zákon totálnych zdvihov – 18 = 10 v kárach pre NS a 8 v pikoch pre EW. No hej.
4. Návrh dražby v podobných prípadoch
Keď súperi dražia po BT otvorení dvojfarebne známe farby (ako v našom prípade obe drahé), je zvykom hrať kontru na konvenčný zásah (2 ) s tým, že 2
sa neplnia a kontrujúcí má trestnú kontru aspoň v jednej zo súperových farieb. Teraz by som to doplnil o definíciu „... a má aspoň toleranciu pre kontru do druhej súperovej farby“. Keď máte singl v ich farbe, viete, že majú zhodu a o trestnú kontru by ste sa mali usilovať len pri veľkej bodovej prevahe, alebo extrémne silných tromfoch. Takže protiobrana na 2
by s kartou dosť silnou na hru mala v našom prípade začať hláškou 2
(alebo 3
?) = singl alebo šikén. Partner by sa s pikovou duplicitou usiloval o 3BT, bez nej by hľadal vlastný farebný záväzok. V našom prípade by asi W opäť zadražil 3
(alebo po našich 3
by kontroval). N by teraz s dvojzádržou mohol zadražiť 3BT, bez nej 5-list alebo pas. Po pase N by S vedel, že 3BT nie je lukratívne, a zadražil by ich prípadne len so singl K alebo A, inak by dražil 5-list. Bez 5-listu alebo s veľmi slabým 5-listom by kontroval (alebo po 3
x dal xx):
![]() |
![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() ![]() ![]() |
N má teraz plastický obraz o karte partnera: 12-13 a viac bodov, rozloha 1444 alebo 04(45). To mu umožní vidieť, že proti 10-11 kartovej zhode súperov to nebude v pikovom záväzku žiadna zábava a zadraží 4 alebo s trochou sebavedomia 4
. Áno, 4
s tým, že vydá asi tak 1 tref a 2 srdcia. 4
sú iste riskantnejšie než 4
, ale ak vyjdú, vyplatia sa viac.(N po danej skutočnej dražbe mohol tiež dražiť 4
, lenže nemal istotu o sile partnera a počte jeho pikov – ak by mal S dubl
výsledky príslušných záväzkov by boli o zdvih iné.) Po kontre na 4
by mal S rekontrovať so slušnými tromfami povedzme aspoň Q10xx, aby sa partner nebál v záväzku zostať. 4
sa plnia po akomkoľvek výnose: N zahrá
A a pikový šnap,
A,
A, tref k
K (celkom zrejmé z dražby) a káro. E šnapne a môže vyniesť
10. N berie na stole a hrá ďalšie káro. E šnapne a vznikne koncovka:
![]() |
![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() ![]() ![]() |
E má dva zdvihy, a musí zahrať do dvojitého šikénu, takže získa už len tretí zdvih.
Tuším som spomínal, že zohrávka a súťažná dražba spolu prekvapujúco súvisia. A že súťažná dražba súperov nám môže pomôcť umiestiť body a splniť nečakanú hru (na 26 bodov, samozrejme). No, je to všetko veľmi pekné. Že by ten Austrálčan Willie Jago mal predsa len pravdu?
Resumé: Tromfová zhoda je strašná sila. Myslím samozrejme s nejakým normálnym počtom tromfových figúr. Chápem, že vaša dôvera ku zhode 4-4 značne ochladne, ak vám súper vľavo svojimi AKQJ stiahne vaše xxxx proti xxxx. V súťažnej dražbe musíte dražiť predvídavejšie a vytvoriť si včas kvalifikovanú protizbraň. Zvlášť keď vidíte, že si súperi nevyhnutne tú zhodu nájdu.
Vznikajú teda otvorené problémy:
Ako dražíte po dvojfarebnom zásahu súperov? A vaše dvojfarebné zásahy?
Ako dražíte po vašom otvorení a bloku súperov?
Ako obecne dražíte v súťažnej dražbe – nízko a vysokoúrovňovej?
V ďalších pokračovaniach sa pokúsim na tieto otázky odpovedať.
Anatol FILIP 15-may-2005 Písané pre Bridž klub